Полупроводниковата индустрия ще изпита този дефицит до 2030 г.Очертава се

...
Полупроводниковата индустрия ще изпита този дефицит до 2030 г.Очертава се
Коментари Харесай

САЩ са изправени пред недостиг на 67 хиляди специалисти по чипове

Полупроводниковата промишленост ще изпита този недостиг до 2030 година

Очертава се изострен дефицит на фрагменти за полупроводниковата промишленост
(снимка: CC0 Public Domain)

През актуалното десетилетие международната полупроводникова промишленост може съвсем да удвои оборота си до 1 трилион $. Но опитите на Съединени американски щати да възвърнат предходната си позиция на водещ производител на електроника рискуват да се спънат в сериозен дефицит на личен състав.

От общо 115 000 нови работни места, основани в полупроводниковата промишленост на Съединени американски щати до 2030 година, до 67 000 или към 58% може да останат незаети, съгласно представители на асоциацията SIA, която обгръща по-голямата част от американските разработчици и производители на чипове.

Днес в полупроводниковата промишленост на Съединени американски щати работят към 345 000 души, само че до края на десетилетието браншът ще се нуждае от 460 000 души. За фирмите ще бъде мъчно да запълнят всички нови свободни позиции при настоящия размер на образование в Съединени американски щати, счита SIA.

Според прогнозите на асоциацията, до 2030 година потребностите на националната промишленост от техници ще доближи 134 300 души, до момента в който пазарът на труда ще може да предложи не повече от 107 900 души с подобен профил. Недостигът на инженерни фрагменти ще се усети още по-остро, защото при налични към 41 700, пазарът ще се нуждае действително от 69 000 души.

Приблизително в същата съразмерност се обрисува несъответствието на научните фрагменти в полупроводниковата промишленост на Съединени американски щати: ще има повече от 21 100 експерти при потребност от 34 500, по данни на SIA.
още по темата
В американските университети в този момент няма задоволително студенти, учещи инженерни дисциплини, фундаментални науки и математика. Значителна част от приключилите тези посоки просто напущат страната – непринудено или заради компликации при приемане на работна виза за Съединени американски щати.

Повече от половината магистри по инженерни специалности в университетите в страната са гостуващи, като измежду притежателите на научни степени този дял надвишава 60%. При първите броят на приключилите американски университети, напускащи страната, доближава 80%, при вторите – много сензитивните 25%.

Университетите в Съединени американски щати би трябвало по-активно да притеглят студенти към специалности, които се търсят в полупроводниковата промишленост, а управляващите би трябвало да помислят за облекчение на имиграционните закони за притежателите на умения, които са потребни за страната.

Пример за проблемите на промишлеността е скорошното закъснение на стартирането в употреба на завода на TSMC в Аризона, който компанията не съумя да оборудва софтуерно, както беше планувано, заради голяма липса на квалифицирани служащи, отбелязва Блумбърг. Бяха командировани такива от Тайван, а управляващите, заинтригувани от реализирането на плана, дадоха обещание да им дават визи по банален и интензивен метод.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР