Полският Сенат одобри в сряда вечерта спорния закон за Холокоста,

...
Полският Сенат одобри в сряда вечерта спорния закон за Холокоста,
Коментари Харесай

Полският Сенат одобри закона, забраняващ споменаването на нацистките концлагери

Полският Сенат утвърди в сряда вечерта противоречивия закон за Холокоста, криминализиращ потреблението на израза " полски лагери на гибелта ".

Целта на ръководещите е да защитят имиджа на страната, когато става въпрос за концлагерите, основани от нацистите на територията на Полша през Втората международна война.

Законопроектът към този момент бе утвърден от долната камара на Народното събрание, а горната камара също го утвърди без никакви промени. Той ще влезе в действие, в случай че бъде подписан и от президента Анджей Дуда.

Законът вкарва възбрана на изказванията, че Полша носи отговорност за закононарушения против човечеството, осъществени от нацистите на полска територия през Втората международна война. Нарушителите могат да бъдат осъдени с санкция или със затвор до три години.

Това провокира острото неодобрение на Съединени американски щати и Израел, като Вашингтон прикани поляците да преразгледат закона, а израелският министър председател Бенямин Нетаняху видя опит Варшава да отхвърли Холокоста.

Това ще е от изгода единствено за нашите съперници, акцентира говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, предупреждавайки, че законът може да се отрази неподходящо на ползите и стратегическите взаимоотношения на Полша.

" Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отхвърля Холокостът ", съобщи от своя страна в неделя Нетаняху.

Израел се притеснява, че текста на законопроекта е опит да се отхвърли присъединяване на някои поляци в изтребването на евреи, осъществено от нацистите или даже основаване на опцията за гонене на оживели в Холокоста, в случай че свидетелстват за присъединяване на поляци във военни закононарушения.

Според полския заместник-министър на правораздаването Патрик Яки обаче, израелската реакция се обяснявала частично с вътрешнополитически аргументи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР