Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж, като това е

...
Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж, като това е
Коментари Харесай

Макрон посрещна Си Цзинпин в Париж

Китайският президент Си Цзинпин дойде в Париж, като това е първата първата му аудиенция в Европа от 2019 година След Франция той ще посети Сърбия и Унгария, напомнят Франс прес и Синхуа.

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на уравновесената дипломация. Очаква се във Франция той да беседва с френския президент Еманюел Макрон по-разнородни тематики от двустранно значение. Макрон има желание да подчертае пред Си значимостта на фактора на реципрочността в комерсиалните връзки, показва Франс прес. Що се касае до въпроса за войната в Украйна, организацията напомня, че китайският президент продължава да обявява поддръжката си за Русия.

Франция от година приканва Си да употребява въздействието си, с цел да " вразуми Русия " по отношение на Украйна. А в същото време Сърбия и Унгария, които са други стадии от обиколката на Си, си остават близки с Москва.

В понеделник Си Цзинпин ще има среща с френския президент Макрон, който преди този момент се съветва по отношение на тези диалози с немския канцлер Олаф Шолц. Макрон и Си ще отбележат и 60 години от установяването на дипломатически връзки сред Франция и Китай по време на тази двустранна среща.

По този мотив още през днешния ден при идването си в Париж Си съобщи, че връзките сред Китай и Франция са модел на спокойно общуване и на взаимоизгодно съдействие сред страни с разнообразни системи, съобщи Синхуа.

Утре сутринта председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се причисли към двамата водачи в Елисейския замък за дискусионна сесия, на която ще бъдат повдигнати въпроси, свързани с комерсиалните различия сред Китай и Европейски Съюз, добавя Франс прес. А тези различия са доста. Европейски Съюз напоследък умножи следствията за китайски държавни дотации в няколко индустриални бранша, по-специално този на електрическите автомобили.    

Франция има желание да изиска от Китай да поддържа олимпийско помирение във всички спорове по време на Олимпийските игри в Париж това лято.  

След формалните срещи на следващия ден, във вторник Макрон ще води Си в Пиренейте, на място, което френският водач е посещавал с баба си и дядо си по майчина линия, когато е бил възпитаник. Там двамата водачи ще бъдат придружавани от техните съпруги.

В Сърбия и Унгария Си ще бъде от сряда до петък.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР