Полският президент консерватор Анджей Дуда (на снимката) отказа да се

...
Полският президент консерватор Анджей Дуда (на снимката) отказа да се
Коментари Харесай

Полският президент отказа да обсъди съдебните реформи с ЕС

Полският президент реакционер Анджей Дуда (на снимката) отхвърли да се срещне с шефа на Европейския съвет Доналд Туск, с цел да обсъдят противоречивите промени в полската правосъдна система, безпокоящи Брюксел, съобщи Франс прес, като се базира на сътрудници на президента.

Вчера Европейската комисия прикани полското държавно управление да спре новите закони и да възобнови почналия разговор по тях, като наред с това заплаши с невиждани наказания, в случай че Варшава не постави завършек на "очевидните опасности " за правовата страна. "Получихме искане за среща ", съобщи този нощ началникът на президентската канцелария Кшищоф Шчерски. Президентът изиска да се съобщи на ръководителя Туск, че съгласно него няма място за интервенция на шефа на Европейския съвет ", сподели Шчерски, представен от полската осведомителна организация ПАП. "Президентът счита, че ръководителят на Европейския съвет би трябвало да отнесе тази самодейност по-скоро към Брюксел, в сравнение с към Варшава, с цел да изясни естеството на измененията и аргументите за политическите различия " в Полша, акцентира той.

През миналата нощ полският парламент, в който превъзходство има консервативната десница, продължи работата си върху извънредно противоречивия закон за Върховния съд. Законът е част от цялостна промяна, жигосана от опозицията като "пълзящ държавен прелом " и против която от неделя насам ежедневно стачкуват няколко хиляди поляци.

Само за няколко часа парламентарната комисия, която има задачата прегледа новия закон, отхвърли накуп над хиляда ремонти, препоръчани от опозицията, и утвърди, също накуп, препоръчаните от президента промени, увеличавайки пълномощията му върху бъдещото действие на Върховния съд.

Днес се чака дефинитивно гласоподаване на текста в Сейма (долната камара на парламента), което ще даде опция на Сената (горната камара, също доминирана от консервативната партия "Право и правдивост ") да го утвърди на следващия ден.

Новите промени "увеличиха съществено опасността за правовата страна " в Полша, означи със страдание през вчерашния ден заместник-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс. Той напомни, че предходната година Брюксел към този момент предприе невиждана процедура против Полша след осъществената от нея промяна на Конституционния съд, също посрещната с митинги.

"Вече сме напълно покрай задействане на член 7 от контракта на Европейски Съюз, синоним на вероятни наказания като лишаване на правото на глас на Полша в Съвета на Европейски Съюз ", предизвести той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР