Полският президент Анджей Дуда подписа вчера закон, който предвижда глоби

...
Полският президент Анджей Дуда подписа вчера закон, който предвижда глоби
Коментари Харесай

Полският президент подписа спорния закон за Холокоста, разгневил САЩ и Израел

Полският президент Анджей Дуда подписа през вчерашния ден закон, който планува санкции и затвор до четири години за лица, създали обществени изказвания, обвиняващи Полша като нация за закононарушенията, осъществени от нацистка Германия по време на Холокоста, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Според Дуда може би ще е невероятно да бъде осъден който и да било по силата на новия закон, забраняващ някои изказвания за Холокоста, изключително в случай че са направени в чужбина.

Пресслужбата на президента удостовери, че Анджей Дуда е подписал закона през вчерашния ден - шест часа откакто разгласи, че има намерение да го направи. Все отново още по-рано денем той сподели, че възнамерява да изиска от Конституционния съд да оцени закона, отваряйки малка врата за опцията текстът да бъде изменен.

Снощи на среща с поляци, избавили евреи по време на Холокоста, президентът акцентира, че " задачата не е да бъде осъден някой ". " В смисъл на наказване, това може да се окаже нереалистично, изключително в случай че изказванията бъдат направени отвън Полша. Законът е сигнал, че полската страна вижда проблем, който ни вреди ", сподели Дуда.

Държавният департамент изрази разочарованието на Съединени американски щати откакто президентът постави подписа си под поправките в Закона за Института за национална памет, които съгласно Вашингтон съставляват посягане против свободата на словото и университетския спор.

Разбираме, че този закон ще бъде подложен на оценка от Конституционния съд на Полша, само че ние считаме, че откритото дискутиране на хрумвания, научните проучвания и образованието са най-хубавите средства за контриране на подправените изказвания, се споделя в изказването на Държавния департамент, представено от " Франс прес ".

Още преди този момент Държавният департамент прикани Варшава да преразгледа закона, който не разрешава изказванията, че Полша носи отговорност за закононарушения против човечеството, осъществени от нацистите на полска територия през Втората международна война.

Управляващите във Варшава консерватори декларират, че желаят на първо място да попречат на потреблението на израза " полски лагери на гибелта ", когато става дума за концлагерите, основани от нацистите на територията на Полша през Втората международна война.

Вашингтон изрази терзания по отношение на следствията от този закон и предизвести, че той може да се отрази неподходящо на ползите и стратегическите взаимоотношения на Полша, в това число със Съединени американски щати и Израел.

Израелски представители се притесняват, че текстът е опит да се отхвърли присъединяване на някои поляци в изтребването на евреи, осъществено от нацистите или даже основаване на опцията за гонене на оживели в Холокоста, в случай че свидетелстват за присъединяване на поляци във военни закононарушения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР