Полският премиер Матеуш Моравецки смени министрите на отбраната и външните

...
Полският премиер Матеуш Моравецки смени министрите на отбраната и външните
Коментари Харесай

В Полша изгониха министри, за да се харесат на ЕС

Полският министър председател Матеуш Моравецки смени министрите на защитата и външните работи при значими промени в кабинета, с които се пробва да усъвършенства връзките с сътрудниците в Европейски Съюз, заяви БНР.

Сред промените са спореният боен министър Антони Мачеревич и посланик номер едно Витолд Вашчиковски, министърът на околната среда Ян Шишко, които с дейностите си провокираха неодобрение в Брюксел, както и министрите на опазването на здравето Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска.

Промените бяха утвърдени от президента Анджей Дуда, който назначи за нов министър на външните работи досегашния зам.-външен министър Ацек Чапутович. Нов министър на защитата става Мариуш Блашчак, който до момента бе вътрешен министър, а за началник на Министерство на вътрешните работи е назначен Йоахим Брудзински. Начело на финансовото министерство застава Тереса Червинска - пост, заеман до момента от самия Моравецки, който през декември предходната година стана министър председател на мястото на Беата Шидло, която в този момент е вицепремиер.

Нов министър на околната среда на мястото на Шишко става Хенрик Ковалчик.„ Не желаеме догматично, доктринирано или екстремистко държавно управление, а да бъдем държавно управление, което сближава стопанската система и обществото, както и европейските и световните параметри с тези на локално равнище “, съобщи министър председателят Моравецки.

Той трябваше да отлети за Брюксел за диалози с шефа на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер по стартираната през декември невиждана за Европейски Съюз наказателна процедура против Полша поради неспазване на върховенството само че закона. Тя бе провокирана от промени в правосъдната система и може да докара до лишаване на гласа на Варшава в Европейския съвет. В Полша от края на 2015 година ръководи консервативната партия „ Право и правдивост “ на Ярослав Качински.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР