Полша вдига тревога, тъй като силите на Вагнер се приближават към границата

...
Полският министър-председател Матеуш Моравецки изрази загриженост относно движението на руските
Коментари Харесай

Полският министър-председател Матеуш Моравецки изрази загриженост относно движението на руските сили на Вагнер в Беларус към полската граница.

„Имаме информация, че повече от 100 наемници на Вагнер са напреднали към Сувалкския пролом, недалеч от Гродно в Беларус“, каза Моравецки на пресконференция в събота.

Това прави ситуацията на границата „още по-заплашителна“, предупреди Моравецки по време на посещение в оръжеен завод в Гливице в Южна Полша.

Гродно се намира в западната част на Беларус, на около 15 километра (девет мили) от границата с членовете на НАТО Полша и Литва. Сувалкският пролом е тесен стратегически сухопътен коридор на тяхна територия между Беларус и руския балтийски ексклав Калининград.

Полша, член както на Европейския съюз, така и на НАТО, се тревожи за сигурността си с руския съюзник Беларус и Украйна на източната си граница.

Тези страхове нараснаха, след като наемниците от групата Вагнер пристигнаха в Беларус след краткотрайния бунт на групата по-рано тази година.


Границата между Полша и Беларус вече е напрегната от няколко години, откакто започнаха да пристигат голям брой бежанци и мигранти от Близкия изток и Африка, които се стремят да влязат в ЕС, като преминат в Полша, както и Литва.

Правителството на Полша обвинява Русия и Беларус, че използват мигрантите, за да дестабилизират Полша и други страни от ЕС. Тя нарича миграцията форма на хибридна война и отговори с изграждането на висока стена по част от границата си с Беларус.

По-рано този месец Полша започна да премества повече от 1000 войници в източната част на страната на фона на нарастващите опасения, че присъствието на бойци на Вагнер в Беларус може да доведе до увеличаване на напрежението по границата.

Моравиецки отбеляза, че досега тази година са регистрирани 16 000 опита за преминаване на границата от мигранти от Беларус. Беларуският президент Александър Лукашенко и руският президент Владимир Путин искаха да ги „прокарат до Полша“, каза той.

„Ситуацията става все по-опасна… Най-вероятно те [персоналът на Wagner] ще се маскират като беларуската гранична охрана и ще помогнат на нелегалните мигранти да стигнат до полската територия [и] да дестабилизират Полша“, каза той.

В петък председателят на управляващата партия в Полша Ярослав Качински каза, че бойците на Вагнер „не са в Беларус за забавление“.

„Те са там, за да създават различни видове кризи, насочени основно срещу Полша“, каза Качински, добавяйки, че Полша изгражда своите отбранителни способности, „така че тези провокации, тези дейности да се провалят“.

Коментарите на Качински дойдоха в същия ден, когато заместник-министърът на вътрешните работи на Литва предупреди за възможността страната му да затвори границата си с Беларус.

Арнолдас Абрамавичус каза пред репортери, че наемниците на Wagner могат да се маскират като търсещи убежище, опитвайки се да пресекат границите на Беларус с държави-членки на ЕС, или да организират провокации, включващи бежанци.

„Възможно е някои групи бежанци, нередовни мигранти да бъдат прехвърлени, за да предизвикат някакъв вид безредици“, каза Абрамавичус.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР