Полският медиен регулатор - Националният съвет за радио и телевизия

...
Полският медиен регулатор - Националният съвет за радио и телевизия
Коментари Харесай

Полският медиен регулатор глоби частна телевизия, защото гост приканвал към протести

Полският медиен регулатор - Националният съвет за радио и телевизия (KRRiT), обоснова наложената санкция от 350 000 евро на частната телевизия ТВН24, благосъстоятелност на американска компания, с изявление на посетител в нейно предаване, съобщи " Франс прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Регулаторният орган упреква малкия екран, че е " пропуснала да осведоми феновете си, че митингите от 16-18 декември 2016 година пред Народното събрание са били неразрешени и че е призовала за присъединяване в тях ", уточни неговата говорителка.

Американският Държавен департамент реагира незабавно, като изрази безпокойствие, че решението на Съвета " наподобява саботира медийната независимост в Полша - непосредствен съдружник и другарска народна власт ", показва " Асошиейтед прес ".

В оповестена през вчерашния ден обосновка на решението регулаторът цитира гостувалия в предаване на ТВН24 заместник-главен редактор на близкия до опозицията в. " Газета виборча " Пьотр Стасински. Стасински споделил, че депутати би трябвало да блокират залата за диспути допустимо най-дълго. Освен това декларирал, че депутатите от опозицията би трябвало да стачкуват, с цел да защитят свободните медии и " да се държат до дъно ", предричайки, че ръководещата партия " ще прати полицията в Народното събрание ".

Според съвета за радио и телевизия цитираните изявления демонстрират, че ТВН24 " е съдействала и помогнала на трета страна да продължи да нарушава закона ".

Телевизията " е имала опция да повлияе на поканените в студиото, можела е и е трябвало да реагира, когато изразените отзиви са крайни, не се основават на обстоятелствата или биха могли да съставляват подстрекателство на редовия фен към незаконни дейности ", добавя в официалното съобщение регулаторът.

На уеб страницата си ТВН24, който е благосъстоятелност на американската група " Дискавъри комюникейшънс " и е един от двата огромни частни новинарски канала в страната, отхвърли обвиняванията на KRRiT и съобщи, че ще апелира глобата.

Организацията " Репортери без граници " също разкритикува " будещото паника решение, което цели да задуши опозиционна медия ".

Опозицията блокира президиума на Сейма на 16 декември предходната година в символ на митинг против проектите на ръководещите от " Право и правдивост " да лимитират достъпа на публицисти до Народното събрание и да отстранят депутата Михал Шчерба, опитал се да изрази недоволството на опозицията от нарушаването на свободата на медиите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР