Полският конституционен съд постанови, че някои закони на Европейския съюз

...
Полският конституционен съд постанови, че някои закони на Европейския съюз
Коментари Харесай

Полша обяви своята Конституция над европейското право

Полският парламентарен съд постанови, че някои закони на Европейския съюз са в несъгласие с Конституцията на Полша, оповестява АП.

Конституционният арбитражен съд постанови в четвъртък, че някои разпореждания от договорите на Европейски Съюз и някои правосъдни решения на Европейски Съюз опонират на най-висшия закон на Полша.

Очаква се решението да дефинира бъдещето на към този момент затруднените връзки на Полша с 27-членния блок, който подлага на критика опитите на дясното полско държавно управление да упражни повече въздействие върху правосъдната система.

Мнозинството в трибунала съобщи, че участието на страната в Европейски Съюз не дава на съдилищата на Европейски Съюз висши правни пълномощия и не значи, че Полша е трансферирала суверенитета си към Европейски Съюз. Те споделиха, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с.

Решението последва месеци правосъдни производства, в които представители на полското държавно управление, президент и парламент твърдяха, че полската конституция е над законодателството на Европейски Съюз и че решенията на Европейския съд от време на време опонират на правния ред на Полша.

Представители на комисаря по правата на индивида в страната спориха в четвъртък преди издаването на решението, че Полша се е съгласила да съблюдава правния ред на Европейски Съюз, когато се причислява към блока през 2004 година
 Одобряването на проектите за възобновяване на Унгария и Полша - единствено с условия Одобряването на проектите за възобновяване на Унгария и Полша - единствено с условия
Европейски Съюз е подготвен да утвърди проектите за възобновяване за милиарди евро на Унгария и Полша още през идващия месец, само че със строги условия, з...

" Това е конфедерация на антидемократични сили против участието на Полша в Европейския съюз ", написа в Туитър Михал Ваврикевич, проевропейски юрист, който подлага на критика държавното управление. Той го назова " черен ден " в историята на Полша.

Полското държавно управление упорства, че правосъдната система и правосъдната система са изключителни пълномощия на страните членки на Европейски Съюз, а не на Европейски Съюз и пренебрегва редица решения на съда на Европейски Съюз.

Заместник-външният министър Павел Яблонски настоя, че решение, даващо господство на Конституцията на Полша, няма да опонира на договорите за участие в Европейски Съюз. Той сподели, че вместо това това ще им даде ново определение в обстановка, в която, съгласно него, висшите съдилища в доста страни членки не са следвали решенията на Европейския съд

Трибуналът откри делото през юли по предложение на полския министър председател Матеуш Моравецки. Той изиска преразглеждане, откакто съдът на Европейски Съюз постанови, че законът на блока има преимущество пред закона на Полша. Присъдата преглежда процедурата за назначение на съдии при настоящето дясно държавно управление на Полша.

Решението на Европейския съд пристигна на фона на по-голям спор за дълбоки промени, които ръководещата партия " Право и правдивост " стартира в полската правосъдна система; Европейски Съюз преглежда измененията като ерозия на демократичните механизми за надзор и равновесие.
 Той изнасили крава, а желае да влезе в Полша – висша агитация против мигрантите от полски министри (ВИДЕО) Той изнасили крава, а желае да влезе в Полша – висша агитация против мигрантите от полски министри (ВИДЕО)
Бруталната изразителност във връзка с мигрантите и бежанците, която постоянно употребяват политици, с цел да печелят рейтинг, стигна нови небеса в...

Европейският парламент одобри резолюция предишния месец, призовавайки Моравецки да анулира делото, наблягайки " фундаменталния темперамент на върховенството на правото на Европейски Съюз като крайъгълен принцип на правото на Европейски Съюз ".

Политиките на Полша в региона на правото и правосъдната власт провокираха диспути с EK, по отношение на заплащането на милиарди евро на страната от фонда за възобновяване ot пандемията на Европейски Съюз.

Самият Конституционен арбитражен съд се преглежда от Европейски Съюз като нелегитимен заради политическото въздействие на ръководещата партия в Полша върху назначението на някои от нейните съдии. Много от тях са лоялни към държавното управление - в това число ръководителят на съда, арбитър Юлия Пшилебска, която оглавява състава по актуалното дело.

В решението си в четвъртък трибуналът съобщи, че Kонституцията е висш закон в Полша и всяко интернационално съглашение или контракт, който е по-нисък по сан, би трябвало да зачита този висш закон.

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР