Полските специални служби арестуваха за шпионаж китайски бизнесмен и полски

...
Полските специални служби арестуваха за шпионаж китайски бизнесмен и полски
Коментари Харесай

В Полша задържаха бивш полски агент и служител на Хуауей“ в обвинение в шпионаж

Полските специфични служби арестуваха за шпионаж китайски предприемач и полски жител, работили за телекомуникационни компании. Според полските медии, китаецът е чиновник на „ Хуауей “ - компания, която е под наблюдаване в няколко страни от съображения за сигурност. Мън Ванчжоу, щерка на създателя на компанията предишния месец беше задържана в Канада и чака изгонване в Съединени американски щати по обвинявания в нарушение на глобите против Иран.

 © Българска телеграфна агенция
Заподозрените са арестувани за три месеца. Китаецът е шеф в полския филиал на Хуауей, оповестява Полската телевизия. Полският жител, назван като Пьотър Д. е работил за мобилния оператор Ориндж-Полша. Обискирани са офисите на двете компании и домовете на обвинените.

Пьотър Д. е някогашен чиновник на Агенцията за вътрешна сигурност на Полша. Според медии той е напуснал след съмнения в корупция, само че без публично обвиняване. И двамата задържани рискуват до 10 години затвор. Официален Пекин изрази мощно безспокойство поради ареста на китайския предприемач.
Станислав Зарин - представител на полските служби за сигурност: Разследването е за самостоятелните дейности на китайския предприемач, закононарушения, осъществени от него, и няма нищо общо с компанията, в която работи.
„ Хуауей “ увери, че съблюдава всички закони в страните, в които оперира.

 Пуснаха под гаранция финансовата директорка на Пуснаха под гаранция финансовата директорка на "Хуауей "
Главният финансов шеф на "Хуауей " Мън Ванчжоу беше освободена под гаранция от канадски съд. Тя беше задържана на 1 декември във Ванкувър по желае...

Според китайските закони компаниите са длъжни да сътрудничат на националното разузнаване и критици да настояват, че Пекин употребява Хуауей като инструмент за кибершпионаж.

Компанията отхвърля секрети връзки с китайското държавно управление и разгласи, че е спечелила една четвърт от всички контракти в света за технологията 5G (нов стандарт за транспорт на данни през мобилна мрежа, бел.ред). Нова Зеландия, Австралия и Съединените щати я изключиха от присъединяване в своите 5G мрежи. Германия е срещу възбрана за снабдители, Англия още не е въвела възбрана за „ Хуауей “, само че „ Бритиш Телеком “ няма да употребява нейно съоръжение в своите 5G мрежи.
 Чешката държавна канцелария стопира да употребява телефони на „ Хуауей “ Чешката държавна канцелария стопира да употребява телефони на „ Хуауей “
Чешкият министър-председател Андрей Бабиш подреди през днешния ден на държавната канцелария да спре да употребява мобилни телефони на китайската компания "Хуау...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР