Полски изследователи установиха, че гликоалкалоидите, които се намират в картофите,

...
Полски изследователи установиха, че гликоалкалоидите, които се намират в картофите,
Коментари Харесай

Учени: Картофите, патладжанът и доматите могат да помогнат в борбата с рака

Полски откриватели откриха, че гликоалкалоидите, които се намират в картофите, патладжана и доматите могат да предотвратяват възпроизводството на ракови кафези. Тези органични съединения постоянно са били считани за токсични, само че съгласно специалисти вярната доза може да трансформира отровата в лекарство, написа РИА новости.
Според СЗО всяка година в света се диагностицират към 20 милиона нови случая на рак и към 10 милиона души умират от него. Въпреки мощното развиване на медицината през последните десетилетия, към момента няма ефикасни способи за лекуване. Учените се пробват да основат медикаменти, които са смъртоносни за раковите кафези и безвредни за здравите. По-специално, те учат биоактивните субстанции, съдържащи се в лечебните растения, които се употребяват от епохи за разнообразни болести.
Много съединения с растителен генезис имат противоракови свойства. Наскоро откриватели от Китайската академия на науките и Университета по обичайната китайска медицина във Фудзиен пробно откриха, че екстрактът от плодове на черно куче грозде, растение, необятно употребявано в ориенталската медицина, стопира растежа на злокачествени тумори при лабораторни мишки.
След проучване на молекулярните процеси създателите стигат до извода, че размножаването на раковите кафези се потиска от соланина – вещество от групата на гликоалкалоидите, което се съдържа в растението. Растения, съдъжащи веществото са още: картофи, патладжан, домат, пипер, физалис - техните плодове се ядливи, допълват от РИА новости.
Полски учени, ръководени от Магдалена Винкел от университета Адам Мицкевич, проучиха в лабораторията, както и благодарение на компютърни симулации, по какъв начин биологично дейните съединения от групата на гликоалкалоидите взаимодействат с раковите кафези. Изследователите стигат до заключението, че пет гликоалкалоида, открити в суровите екстракти от плодовете на черно куче грозде имат антитуморен капацитет. Това са: соланин, чаконин, солазонин, соламаргин и томатин.
Биологичният механизъм на тяхното деяние е главно активирането на разнообразни клетъчни и молекулярни пътища, водещи до гибелта на раковите кафези. На първо място, приказваме за задействане на процесите на апоптоза и автофагия. В първия случай злокачествените кафези се разпадат, а във втория се самоунищожават, изяждат се.
От петте изследвани съединения най-ефективен е соланинът, който се намира в плодовете, върховете и кората на картофите. В зрелите и здрави кълнове това вещество е малко, само че в дълго съхраняваните, зелени и покълнали коренчета количеството му внезапно нараства. И изключително доста – в самите кълнове. Ето за какво е рисково да се хранят животни с развалени и покълнали картофи - това може да докара до тежко отравяне.
Но в дребни дози токсичните гликоалкалоиди стават лечебни. Соланинът блокира пролиферацията на левкемични кафези, стопира превръщането на избрани химикали в канцерогени в тялото и инхибира метастазите на съществуващи тумори.
Соламаргинът, който се намира основно в патладжана, стопира размножаването на раковите кафези на черния дроб, настояват учените.
Томатинът, открит в стъблата и листата на доматите (и в доста по-ниски концентрации в плодовете), подкрепя регулирането на клетъчния цикъл на тялото като цяло, повишавайки устойчивостта към канцерогенеза.
Авторите потвърдиха, че в лечебни дози гликоалкалоидите са нетоксични (сравнявани са с необятно употребяваните антибиотици тетрациклин и доксорубицин), не повреждат ДНК и не водят до рецидиви на тумори. Единственият вероятен непряк резултат е кратковременен отрицателен резултат върху репродуктивната система.
Разбира се, има още доста да се извърви, преди да има лек за рак, изработен от картофи и домати. За проучване полските учени са употребявали сурови екстракти от плодове на черно куче грозде. Те допускат, че предварителната високотемпературна обработка на екстрактите и изолирането на дейни субстанции от тях благодарение на нанотехнологии ще разреши основаването на индустриални прототипи на противоракови медикаменти. След това ще е належащо провеждането на пълномащабни проучвания - първо върху клетъчни култури, по-късно върху животни. И едвам по-късно пристъпете към клинични изпитвания при хора.
В допълнение, биологичните механизми на деяние на гликоалкалоидите би трябвало да бъдат проучени по-задълбочено, с цел да се откри какви могат да бъдат страничните резултати. Защото, макар обнадеждаващите резултати, никой не изключи тези химикали от групата на рисковите за здравето.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР