Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета Миг-29, обяви

...
Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета Миг-29, обяви
Коментари Харесай

Полша ще предостави на Украйна общо 14 самолета Миг-29

Полша ще даде на Украйна общо 14 самолета Миг-29, разгласи президентът Анджей Дуда. Той одобри през днешния ден своя украински сътрудник Володимир Зеленски. Украинският водач дойде на първо публично посещаване в страната, която е измежду най-ревностните поддръжници на украинската идея против съветската инвазия.

Варшава ще изиска спомагателни гаранции за сигурността на Украйна по време на лятната среща на върха на НАТО във Вилнюс, уточни полският хазаин.

" Допълнителни гаранции за сигурност, които ще подсилят военния капацитет на Украйна, възприятието за сигурност на украинския народ и морала на украинските бранители в сложната им борба с съветските нашественици. Твърдо съм уверен, че ще реализираме такива гаранции за Украйна като встъпление към бъдещото й пълноправно участие в НАТО, което Полша мощно поддържа ", сподели Анджей Дуда.

Анджей Дуда връчи на госта най-високото държавно отличие на Полша - Ордена на Белия орел.



" Вие не изоставихте Украйна, Благодарни сме, че застанахте един до друг с нас. Убеден съм, че това са исторически връзки, исторически резултат и историческа мощ сред нашите две страни ", сподели Зеленски.

Украинският президент още веднъж посочи, че ситуацията на фронта при Бахмут е доста сложна. Той добави, че при риск от обграждане на украинския гарнизон ще бъдат взети " съответни решения " с съществена грижа за опазване живота на бойците. Зеленски изрази предпочитание Полша да бъде основен сътрудник в следвоенното възобновяване на страната му. Програмата на украинския президент включва диалози с полския министър председател Матеуш Моравецки и среща с украински бежанци.



82 % от поляците желаят поддръжката на НАТО и Евросъюза за Украйна да продължи до победа във войната, сочат сондажи.

В същото време през днешния ден полският министър на земеделието Хенрик Ковалчик подаде оставка на фона на възходящо неодобрение на фермерите от срутва на вътрешните цени поради вноса на зърно от Украйна. Брюксел към този момент удължи безмитния импорт на украинско зърно до юни 2024-та.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР