Полша се обявява за решаване на проблема с офшорните зони

...
Полша се обявява за решаване на проблема с офшорните зони
Коментари Харесай

Варшава: ЕС трябва веднага да се заеме с Paradise Papers


Полша се афишира за решение на казуса с офшорните зони на международно ниво, като упорства европейските институции колкото се може по-бързо да се заемат със случая Paradise Papers, акцентира полският вицепремиер и министър на развиването и финансите Матеуш Моравецки.

„ Европейски Съюз би трябвало изрично да се бори за преустановяване на данъчните практики, които нарушават нормите на взаимност и обикновена правдивост ”, уточни министърът и акцентира, че последните известия на международни медии „ удостоверяват основателността на полските претенции за основаване на нова данъчна конструкция на интернационално ниво ”.

„ Европейската комисия, Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз би трябвало неотложно да се заемат с тематиката Paradise Papers, тъй като най-вероятно става дума за неплатени налози за милиарди, което се отразява отрицателно на бюджета на страните членки. Офшорните зони – това са непостроени лечебни заведения и пътища в Полша, Италия, Словакия или Испания. Рай за единици – това е спад в виталното ниво за 99% от обществото ”, съобщи полският вицепремиер.

Моравецки счита, че „ действието на офшорните зони през подобен дълъг интервал от време е било допустимо с помощта на присъединяване на хора от първите страници на вестниците ”.

„ Плащането на налози не може да бъде обвързване, което най-богатите международни корпорации могат да не съблюдават ”, установи министърът.

„ Само новият републиканско-демократически капитализъм може да помогне за възобновяване на благополучието за всички и това е световно предизвикателство за модерна Европа ”, уточни полският вицепремиер.

В неделя интернационален консорциум на проверяващи публицисти, основан във Вашингтон, разгласява извадки от към 13,4 млн. документи, свързани с финансите на политически фигури от редица страни.

Тези документи, получили названието Paradise Papers, са второто огромно приключване на информация, станала притежание на обществеността с помощта на консорциума.

През април 2016 той обнародва извадки от 11,5 млн. документи с данни за офшорни сметки на редица настоящи и някогашни международни водачи, водещи политици, бизнесмени, спортисти и мениджъри.

Сведенията, наречени „ Панамските досиета ” се основаваха на приключване на информация от панамската компания Mossack Fonseca, която оказва юридическа поддръжка при регистрирането на компании в офшорни зони. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР