Полша реагира хладно на предупреждението, че ще й бъдат наложени

...
Полша реагира хладно на предупреждението, че ще й бъдат наложени
Коментари Харесай

Полша прие хладно решението на Съда на ЕС срещу сечта в Беловежката гора

Полша реагира хладно на предизвестието, че ще й бъдат наложени санкции, в случай че продължи да изсича дървета в Беловежката гора, която е листата с обектите от международното завещание на ЮНЕСКО, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

В понеделник Съдът на Европейският съюз постанови, че Варшава ще бъда глобявана по 100 хиляди евро на ден, в случай че не спре огромната сеч в античната гора, през която минава полско-беларуската граница. Европейските магистрати потвърдиха и позицията си от юли, че полската страна би трябвало неотложно да приключи изсичането, до момента в който не бъде произнесена окончателната присъда по делото по иск на Европейската комисия.

Първата реакция на полското държавно управление на присъдата на съда в Люксембург бе на министъра на околната среда Ян Шишко. В изказване по радио " Внет " той не обясни дали сечта ще бъде спряна, с цел да се избегнат санкциите, само че съобщи: " Ние изпълняваме на 100 % рекомендациите на трибунала ".

През март 2016 година полският министър на околната среда утвърди трикратно увеличение на квотата за рандеман на дървесина в една от трите административни елементи на Беловежката гора. Това докара до митинги на екологични организации и разделяне в обществото.

Властите се аргументираха, че сечта цели да предотврати разпространението на заболяване на дърветата, породено от невиждана от години популация на бръмбари корояди. Така се подсигурила сигурността на хората из гората да не пострадат от рухнали върху тях проядени дървета.

Членове на екологична организация в отбрана на Беловежката гора оповестиха, че изсичането е продължавало и преди два дни.

Този екологичен и юридически спор е част от едно по-общо опълчване сред Брюксел и Варшава. Европейски Съюз упреква ръководещата полска партия " Право и правдивост " (ПиС), че подкопава демократичните стандарти, в това число независимостта на правосъдната система, отбелязва " Ройтерс ".

" Ще създадем всичко допустимо да избегнем санкциите ", сподели по радио Ер Ем Еф полският външен министър Витолд Вашчиковски.

Според полски медии, позоваващи се на източници от ПиС, и Вашчиковски, и Шишко ще бъдат отстранени от постовете си в границите на предстоящите до края на годината промени в еднопартийното държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР