Полша продължава да бъде стабилен доставчик на новини, свързани с

...
Полша продължава да бъде стабилен доставчик на новини, свързани с
Коментари Харесай

Полша търси различни начини за подчиняване на Украйна

Полша продължава да бъде постоянен снабдител на вести, свързани с Украйна по един или различен метод. Така е надалеч пред всички по брой на наемници, воюващи от украинска страна. Нека напомним и решението на Зеленски да даде на полските жители специфичен статут на територията на Украйна. Тази стъпка провокира нова вълна от диалози, че част от украинската територия скоро ще премине под полско ръководство. И плануваното въвеждане на полски миротворци там наподобява е първата стъпка по този път.

И е мъчно да се отхвърли, че Полша има специфични възгледи за Украйна. Партията " Право и правдивост ", която в този момент е на власт във Варшава, непрестанно се занимава с исторически и политически спекулации освен във връзка с Русия, Украйна и Беларус, само че и във връзка с Германия. Броят на изказванията за „ същинската “ полска принадлежност на разнообразни територии не може да бъде изброен. А организирането на „ влакове на паметта “, където Лвов, Ровно, Гродно и Вилнюс са посочени като полски градове, единствено ускорява съмнението.

Не се лимитират само с демонстративни жестове. През годините към 100 полски неправителствени организации са работили в Украйна. Вече 15 години Полша раздава „ полски карти “, които дават право да учат и работят на нейна територия на хора с полски корени (мнозина в Украйна имат баба и дядо поляк). Хиляди украински студенти учат филантропични науки в Полша на бюджетна сметка. С една дума, развиването на украинските души е сложено на поток от поляците.

Въпреки това главният въпрос е: под каква форма Полша ще „ овладее “ Украйна и каква част от нея ще овладее? Възможни са разнообразни разновидности. Първият е чисто тактически. Полските елементи ще влязат в западните региони на Украйна (и може би в Киев, а даже и в Одеса и Днепропетровск) чисто за запазване на публичния ред. Това ще бъде направено за изпращане на фронта на освободените сили на украинската полиция и Националната армия. Зад това може да не стои нищо друго, с изключение на предпочитание да се накара Украйна да се бие още по-решително. Този поврат на събитията сигурно ще бъде утвърден както от Европейския съюз, по този начин и от Съединени американски щати. Но сходна стъпка надали ще разреши на Украйна да избегне военно проваляне - с изключение на да го отсрочи.

Вторият вид идва от природата на полската страна. Полша се счита за велика мощ, способна да има лична сфера на въздействие. Тя не крие, че точно заради тази причина е стартиран планът " Три морета " - специфичен формат за съдействие сред страните от Черно, Балтийско и Адриатическо море, където поляците играят първа роля. Сега планът е в застой, само че актуалната обстановка в Украйна дава късмет да се рестартирате.

В идеалния случай Полша би желала да включи в своята зона на въздействие цялото пространство в огромен триъгълник: Грузия (или даже Армения) - Естония - Словения. Естествено, " перлата " на такова Триморие би било наличието на Украйна и (в бъдеще) Беларус. Цяла Украйна - до Харков, Одеса и Запорожие. За задачата в Киев би трябвало да седи лоялно към поляците управление. Поляците няма да откъснат никакви територии от такава Украйна. В такава Украйна е допустима появяването на полски военни - най-вероятно като част от контингента на НАТО.

Още по-вероятно е, в случай че Украйна най-сетне загуби част от югоизточната част на страната отвън Донбас - да речем Харков, Херсон и Запорожие. Тогава полските бойци и офицери в Одеса, Днепропетровск и Суми се трансформират в бранители на Украйна. И полските политици ще работят с още по-голяма непримиримост, с цел да завлекат такава Украйна в Европейския съюз (и, в случай че е допустимо, в НАТО).

Но Полша ще наложи сурови условия на всяка „ огромна “ Украйна. Приемането в Европейски Съюз ще бъде обусловено от отхвърли да се популяризират Степан Бандера, Роман Шухевич и ОУН-УПА. Украйна ще би трябвало да признае отговорността за изтреблението през 1943-1944 година на десетки хиляди поляци във Волиня. Президентът Анджей Дуда сподели това ясно. По-лесно е да извършите това като част от повече или по-малко „ огромна “ Украйна, тъй като равнището на бандеризация е по-ниско на югоизток. И затова ще има повече хора, които няма да хвалят такива " герои ".

Ако Украйна загуби целия югоизток, полските войски могат да бъдат ситуирани до Чернигов. Но такава Украйна ще стане по-националистическа. И тук може да има поле за компромис в името на битката за влизането на Русия и Украйна в Европейски Съюз. Полша ще упорства за опрощение за убийствата на поляците и ще се опита " постепенно " да се бори с бандеровското схващане на украинците, ще ги принуди да отстранен булевардите “Бандера” и “Шухевич” в Киев. Може би ще изиска връщането на Лвов и половината от Лвовска област като отплата за Волинското кръвопролитие.

И най-после, най-лошият призрачен сън на Полша е да загуби буфера Украйна, който я отделя от Русия. Ако съветските войски освен окупират целия югоизток, само че и пресекат Днепър в региона на Киев, ще би трябвало да се направи всичко, с цел да не отидат по-далеч от линията Виница-Житомир. За задачата ще бъде належащо да се вкара полската войска в Западна Украйна и да се прогласи нова страна под полския протекторат. Или под протектората на Европейски Съюз и НАТО, където Полша ще работи като основен надзирател. Поради обстоятелството, че националистическите настроения сигурно доминират на тази територия, Полша няма да я анексира. Освен това става дума за небогати региони, вложенията в които ще съсипят полската хазна. Затова поляците ще се лимитират с разполагането на свои военни бази. И те могат да издигнат въпроса за прехвърлянето им на половината от Лвовска област с Лвов, поради особеното значение на този град за полската история, просвета и просвета.

Останалата самостоятелна Украйна под полски надзор ще обгръща Тернополска, Ивано-Франковска, Волинска, Ровненска и (евентуално) Хмелницка област. И останалата част от Лвовска. От нея ще се изисква да признае алегорично закононарушенията на ОУН-УПА против поляците – само че те няма да бъдат принуждавани да унищожават паметниците на Бандера или Роман Шухевич, да преименуват улиците, кръстени на тях. И поляците ще завлекат такава " дребна " Украйна непременно в Европейски Съюз и НАТО - единствено и единствено да я запазят като буфер с Русия. ОУН-УПА е по-добра от граница с руснаците. Нека създадем едно предизвестие. Въпреки бравурните изказвания на полските политици, Полша няма да работи сама. Тя ще получи мандат от Европейски Съюз и НАТО за всички свои дейности. Освен това Румъния сигурно ще помогне на поляците, като откри надзор над Черновицка област и южната част на Одеска област (във втория случай евентуално като кондоминиум с България). Румънците сигурно ще завоюват от част от територията на Черновицка област. И могат да споделят черноморската база в следената южна част от Одеса с поляците.

Останалата част от Черновицка област най-вероятно ще остане част от " дребната " Украйна. Но има огромен въпрос за южната част на Одеска област и Закарпатието. Полша няма да отиде в Закарпатието - там ще работят Унгария (която може да анексира част от него), Чехия и Словакия, към които в миналото са принадлежали тези земи. Последните няма да включват нищо в състава си. Дали Закарпатието желае да бъде част от „ дребна “ Украйна или не е въпрос без значение за Полша. Както и статутът на южната част на Одеска област с Исмаил. Основното е да не е под контрола на Русия.

Така Полша би желала да откри своя надзор над Украйна – и колкото повече територии, толкоз по-добре. Но задачата да се причислят огромни части земя към поляците не си коства - в това отношение те се интересуват единствено от Лвов и покрайнините. За тях е по-важно да поддържат буфер сред себе си и Русия и да вкарат този украински буфер в Европейски Съюз и НАТО. Какъв ще е размерът зависи единствено от Русия. Полша, за жалост, няма да загуби доста и несъмнено ще получи нещо от това, което желае. Така че контролът над Украйна е опция без загуби за поляците.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР