Полша отвори днес отново границите си с всички свои съседки

...
Полша отвори днес отново границите си с всички свои съседки
Коментари Харесай

Полша и Чехия отменят ограниченията по границите

Полша отвори през днешния ден още веднъж границите си с всички свои съседки от Европейски Съюз - съвсем три месеца, откакто ги затвори поради ковид, съобщи ДПА.
След като през вчерашния ден разхлаби контрола на границата с Литва, в среднощ Полша отвори още веднъж границите си с Германия, Чехия и Словакия. Изискванията за влизане на жители на страни отвън Европейски Съюз също бяха облекчени. Контролът по границите с Украйна, Беларус и съветския ексклав Калининград обаче остава в действие.
В средата на март полското държавно управление затвори границите си за жителите на другите страни от Европейски Съюз. Изключение се правеше единствено за лица с непрекъснат адрес в Полша, водачите на камиони и дипломатите. Полските жители, които се прибираха от чужбина, трябваше да прекарат 14 дни под карантина.
Въвеждането на тези ограничения засегна изключително тежко пасажерите, които всекидневно пътуват през полско-германската граница, с цел да отидат на работа. Впоследствие за тях беше контрактувано изключение.
Полетите към дестинациите в Европейски Съюз се възнамерява да бъдат обновени от 16 юни.
Засега не е ясно по кое време ще тръгнат още веднъж интернационалните влакове в границите на Евросъюза. Откакто границата беше затворена, влакът "Евросити ", който свързва Варшава с Берлин, беше пренасочен към северния полски пристанищен град Шчечин. Железопътните връзки със съседките на Полша, които не са членки на Европейски Съюз, остават прекратени.
Гражданите на Русия, Беларус и Украйна ще имат право да влизат в Полша, в случай че са брачен партньор или дете на полски жител или имат позволение за работа в Полша. След като дойдат, служащите от тези страни би трябвало да преминат през 14-дневна карантина.
Чехия също ще отвори от понеделник границите си за жителите на съвсем всички страни членки на Европейски Съюз, както и за тези на Швейцария и Лихтенщайн, съобщи ДПА.
Обещаващият процес на събитията в ограничението на разпространяването на новия ковид разреши на държавното управление да облекчи ограниченията, съобщи нощес здравното министерство в Прага. При влизане в Чехия няма да се изисква негативен тест за ковид.
Граничният надзор по отношение на ковид по границите с Германия и Австрия беше анулиран преди седмица.
Забраната за влизане обаче остава за живеещите в Белгия, Португалия, Швеция и полското Шльонско (Силезко) воеводство предвид на това, че чешките управляващи ги дефинират като високорискови заони за вирусни инфекции.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР