Полша обвини Берлин и Брюксел, че налагат миграционен диктат на

...
Полша обвини Берлин и Брюксел, че налагат миграционен диктат на
Коментари Харесай

Полша и Унгария отхвърлят диктата на ЕС за мигрантите

Полша упрекна Берлин и Брюксел, че постановат миграционен " диктат " на Европейския съюз, а Унгария укори блока в пробутване на договорка, оповестява " Ройтерс ".

Реакциите на двете страни идват в миг, когато европейските водачи се събраха, с цел да решат въпроса с възходящия брой мигранти от Близкия изток и Африка.

Срещата на върха на Европейски Съюз в испанския град Гранада търси способи за понижаване на броя на бежанците и мигрантите, идващи в Европа незаконно - нещо, за което Италия, Испания и Германия са изключително загрижени.

Блокът обаче не може да реализира единогласие по отношение на това по какъв начин да разпредели задачата за обезпечаване на мигрантите. Отдавна буксуващото съглашение сред страните членки беше подписано предходната седмица макар съпротивата на популистките държавни управления в Полша и Унгария.

Пристигайки на днешните договаряния, унгарският водач Виктор Орбан съобщи, че е невероятно да бъде реализирано единогласие по въпроса с миграцията, защото Европейски Съюз е оставил Унгария и Полша отвън съглашението.

" Ако си заставен да приемеш нещо, което не харесваш, по какъв начин би желал да има компромис и съглашение? Това е невероятно ", отсече той.

На собствен ред полският министър председател Матеуш Моравецки изрази възмущение, че Европейски Съюз принуждава страната му да приема незаконни мигранти, в противоположен случай ще бъде изправена пред санкции.

" Ще кажа на съвещанието през днешния ден, че Полша изрично отхвърля това, на първо място поради сигурността на нашата страна ", уточни той.

В сряда 22 страни от Европейски Съюз подписаха съглашение за това по какъв начин да се оправят с противозаконната миграция в моменти на извънредно огромен брой идващи, като направиха стъпка към преразглеждане на разпоредбите на блока за леговище и миграция.

Сега съглашението би трябвало да бъде в допълнение контрактувано с Европейския парламент. Въпреки че то не може да бъде публично блокирано от Полша и Унгария, тяхната твърда съпротива повдига въпроси за това какъв брой дейно може да бъде приложена всяка една дефинитивна договорка.

По данни на Европейски Съюз от началото на годината нелегално са пристигнали 250 000 души - надалеч под равнищата от 2015 година, когато над 1 милион души прекосиха Средиземно море.

Въпросът обаче е политически сензитивен и антиимигрантската изразителност и политики нарастват в някои страни от Европейски Съюз преди изборите за Европейски парламент идващия юни.

Италия и Испания показаха угриженост по отношение на увеличението на идващите по море тази година, а през юни в гръцките води се случи най-смъртоносното корабокрушение в Европа от години, при което починаха стотици мигранти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР