На годишна база кожата ни поема между 2 и 4

...
На годишна база кожата ни поема между 2 и 4
Коментари Харесай

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема сред 2 и 4 кг козметика. Това демонстрира какъв брой значим е изборът на безвредни козметични артикули.

В рубриката " Време за просвета " на предаването " Нашият ден " по БНР бе обсъдена темата " Науката във всекидневието ". Гост в ефира бе Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказа по какъв начин козметиката може да бъде по едно и също време работеща, натурална и учредена на науката.

В предаването Нели Понева показа, че доста козметични компании си разрешават да имат даже медицински искания, което е неразрешено от европейските регламенти . Те постоянно приписват на своите артикули невъзможни свойства и резултати. Според нея козметиката не може да претендира да бъде лечение; тя е основана, с цел да поддържа и профилактира здравината на кожата, само че не и да лекува.

Липсата на консерванти да вземем за пример не подсигурява качество на козметиката. Според Понева, неналичието на консервант може да бъде даже по-опасна от съществуването на положителни консерванти. " В момента има доста качествени консерванти, само че за жал, тези, които се употребяват всеобщо, са евтино и с неразбираемо качество ", споделя тя. Някои артикули даже употребяват съставки, отхвърлени от европейските регламенти, като формалдехид, който се натрупва в организма.

Високи цени и подозрителен състав

На пазара постоянно се срещат артикули с високи цени и недопустим състав, до момента в който други, по-евтини, могат да бъдат с по-добро качество. Разбирането на състава изисква знания по химия, което не е работа на потребителите съгласно Понева. Затова тя поучава да се избират компании, на които потребителят има цялостно доверие. Понева акцентира и нуждата от засилен надзор над производителите, защото козметичните средства съгласно нея не са подложени на нужния надзор.

В предаването тя открои и различен проблем - младите хора постоянно се пристрастяват към козметичните артикули. Според нея младежката кожа има потребност единствено от положително разчистване и грижа, без излагане на външни фактори. В обществените мрежи инфлуенсърите постоянно разпространяват потреблението на голям брой артикули по едно и също време, което не е належащо. " Много артикули съдържат силикон, който придава бляскав резултат на кожата, само че в действителност пречи на кожата да диша и да има връзка с околната среда ", показва тя.

Тези аспекти акцентират смисъла на осведомения избор и научния метод в ежедневната ни грижа за кожата.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР