Премиерът Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис

...
Премиерът Кириакос МицотакисКириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис
Коментари Харесай

В унисон: България и Гърция предупредиха властите в Скопие да успокоят тона

Премиерът Кириакос Мицотакис  Кириакос Мицотакис Кириакос Мицотакис – гръцки икономист и политик. Мицотикис е роден  в Атина на 4 март 1968 година още веднъж предизвести управляващите в Скопие, че пътят на страната към Европейския съюз минава и през Гърция. Той насочи предизвестието във връзка клетвата на новоизбрания президент Гордана Силяновска-Давкова.

На церемонията преди 10 дни Силяновска не произнесе „ Северна ", а единствено „ Македония ". Мицотакис назова позицията на Давкова и на спечелилите на парламентарните избори ВМРО-ДПМНЕ „ противозаконна и провокативна ". С подписаното съглашение сред Атина и Скопие през 2018 година край Преспанското езеро беше позволен разногласието за името на югозападните ни съседи, както и за потреблението на знаци и персони от античната гръцка история.

Преди няколко дни гръцкият министър председател още веднъж предизвести Република Северна Македония, че нарушаването на Преспанския контракт ще изложи на риск упоритостите на балканската страна за участие в Европейския съюз, написа bTV.

Говорейки в град Верия в Северна Гърция по време на акцията си преди изборите за Европейски парламент през юни, Мицотакис съобщи, че трите меморандума за съгласие, свързани със съглашението от 2018 година, няма да бъдат утвърдени от Народното събрание, до момента в който новото управление в Скопие продължава да нарушава съглашението. Дипломатическото напрежение сред Атина и Скопие ескалира, откакто новозибрания президент Гордана Силяновска и евентуалният министър председател на Северна Македония и водач на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заобиколиха вербалната приложимост на конституционното име на страната, което включва географското обозначение " Северна ", нарушавайки Преспанския контракт в Гърция.

" Пътят на Северна Македония към Брюксел минава през София ", е безапелационен и българският държавен глава Румен Радев. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР