Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото

...
Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, защото
Коментари Харесай

Полският Конституционен съд не призна общоевропейското право, ЕК с остра реакция

Полша не признава върховенството на законите на Европейския съюз, тъй като опонира на националната конституция, постанови Конституционният арбитражен съд във Варшава. Така за пръв път в историята на Европейския съюз водач на страна член сполучливо оспорва пред националната правораздавателна система фундментална част от основополагащия контракт на съюза, разяснява Би Би Си.
Още по тематиката
Конституционният съд отсъди, че някои разпореждания на европейските контракти и някои решения на Съда на Европейски Съюз опонират на висшия закон на Полша. Само двама от 14-те конституционни съдии не поддържаха това решение.

Председателката на съда Юлия Пшилембска изброи редица разпореждания на европейските контракти, които са в несъгласие с полската конституция, отбелязва ТАСС.

" Приоритетът на конституционните текстове над други източници на правото произтича директно от конституцията на Република Полша ", написа в Туитър държавният представител Пьотър Мюлер и добави: " Днес (още веднъж) това бе ясно доказано от Конституционния съд ".

Решението на полския парламентарен съд се чака да повлияе на бъдещето на така и така обтегнатите връзки на Полша с Европейския съюз, който подлага на критика опитите на полското консервативно държавно управление да упражнява повече въздействие върху правосъдната система.

Конституционният съд бе сезиран с искане да прегледа въпроса дали правилото за приоритет на правото на Европейски Съюз и този за лоялното съдействие сред Европейски Съюз и страните членки подхожда на полската конституция още през юли от премиера Матеуш Моравецки, само че четири пъти отлагаше произнасянето на решението си, отбелязва Ройтерс.

Европейската комисия изрази угриженост от решението на полския парламентарен съд и ще употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да отбрани преимуществото на европейското право, разяснява еврокомисарят по правораздаването Дидие Рейндерс, представен от Франс прес.

Белгийският еврокомисар посочи, че към момента чака да се запознае в елементи с решението на полския съд и акцентира, че правилото за предимство на европейското право над националното е неотменна характерност на европейското правораздаване и е от първостепенно значение за Европейски Съюз.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР