Полша иска Европейският съюз да използва всички инструменти, с които

...
Полша иска Европейският съюз да използва всички инструменти, с които
Коментари Харесай

Полша иска от ЕС да ограничи вноса на украинско зърно

Полша желае Европейският съюз да употребява всички принадлежности, с които разполага, с цел да ограничи количеството украинско зърно, което навлиза на пазара на блока. Това сподели министър председателят Матеуш Моравецки в сряда на фона на гнева на фермерите поради резултата на вноса върху цените на полското зърно.

Нарастващият яд в провинцията поради притока на украинско зърно основава огромно главоболие за ръководещата полска националистическа партия " Право и правдивост " (ПиС) в година на избори, защото консервативната ѝ изборна база живее основно в селските региони и дребните градове.

" Изискваме потреблението на всички регулаторни принадлежности - квоти, мита, които ще лимитират или блокират вноса на украинско зърно в Полша ", сподели Матеуш Моравецки на конференция. Добави, че се е договорил с водачите на няколко страни, граничещи с Украйна, да пишат до ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с цел да изискат да работи.

Украйна, един от най-големите експортьори на зърно в света, претърпя блокиране на черноморските си пристанища, откакто Русия нахлу преди над година и бе принудена да откри различни направления за мореплаване през еврочленките Полша и Румъния.

 Европейски Съюз може да обезпечи още средства за земеделци, ощетени от търговията с украинско зърно Европейски Съюз може да обезпечи още средства за земеделци, ощетени от търговията с украинско зърно

Но поради логистичните усложнения огромни количества украински зърнени храни, които са по-евтини от създадените в Европейския съюз, са в централноевропейските страни, а това вреди на цените и продажбите на локалните фермери.

Моравецки приказва, до момента в който министърът на земеделието Хенрик Ковалчик се срещна с представители на фермери, които отхвърлиха предлаганата до момента държавна помощ като несъответстваща. " Парите се дължат за всеки хектар зърно, загубите би трябвало да бъдат покрити ", сподели Михал Колоджейчак, създател на групата Agrounia преди кръглата маса с държавното управление. " Трябва да има най-малко 6 милиарда злоти (1.39 милиарда долара) за покриване на тези загуби. Няма да си потегли, в случай че тук няма положителни решения. Полицията ще би трябвало да ни изведе. "

 България ще получи 16 млн. евро отплата поради огромен импорт на зърно от Украйна България ще получи 16 млн. евро отплата поради огромен импорт на зърно от Украйна

Посоченото от Колоджейчак число е 10 пъти по-високо от програмата за помощ от 600 млн. злоти, утвърдена от Европейската комисия в понеделник, която съгласно държавното управление ще помогне на фермерите да компенсират загубите им.

Наскоро Ковалчик трябваше да бъде ескортиран от селскостопански панаир в централния полски град Келце, откакто беше атакуван от навалица ядосани фермери и бяха хвърлени яйца по него на друго събитие.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР