Половината свят ще гласува през 2024 г., а около 30

...
Половината свят ще гласува през 2024 г., а около 30
Коментари Харесай

Пет вота през 2024 г. ще оформят глобалния ред

Половината свят ще гласоподава през 2024 година, а към 30 страни избират президент. Агенция Франс Прес написа за 5 основни вота:

Реванш на Тръмп против Байдън?

На 5 ноември десетки милиони американци ще изберат президент в конкуренция, в която актуалният държавен глава Джо Байдън може да остане на власт до 86-годишна възраст.

Проучване след изследване демонстрират, че болшинството гласоподавателите счита склонния към гафове демократ за прекомерно възрастен за главнокомандваш, макар че неговият евентуален противник – някогашният президент Доналд Тръмп, е на 77 година

Дезинформацията се обрисува да бъде част от акцията на фона на последния конфликт, който завърши с взлом на последователи на Тръмп в Капитолия в опит да осуетят потвърждаването на успеха на Байдън.

Тръмп влиза в борбата за номинацията на републиканците като явен любимец макар надвисналите многочислени правосъдни преследвания.

Кампанията на Байдън претърпя удар, откакто Камарата на представителите, в която болшинството е републиканско, гласоподава за следствие за импийчмънт.

Путин се готви за още 6 години на власт

Наново придобилият убеденост съветски президент Владимир Путин, вдъхновен от триумфа на бойците си, удържали позициите си в продължаващата близо 2 години война против Украйна, се надява да удължи 24-годишното си ръководство с още 6 година на избори през март.

На 8 декември той разгласи, че се кандидатира за пети мандат, който ще го резервира на власт до 2030 година

През 2020 конституционни промени му разрешиха теоретично да остане на поста до 2036 година и по този начин да ръководи по-дълго от Йосиф Сталин.

А шансът някой да се изправи против него е дребен.

Голямата игра на власт на Моди

Близо милиард индийци ще бъдат призовани да отидат до изборните урни през април и май, когато най-многолюдната нация отива на избори, на които министър председателят Нарендра Моди и националистическата му партия Бхаратия джаната ще се опитат да завоюват трети мандат.

Политическата кариера и триумфът на Моди са основани на поддръжка от над милиарди индуисти и, съгласно критиците, на разпалване на ненавист към огромната мюсюлманска общественост на страната.

Въпреки натискът над гражданските свободи при ръководството му Моди отива на вота като явен любимец, а последователите му го хвалят за усилване на позициите на страната на световната сцена.

Евротест за популистите

Най-големите в света транснационални избори ще са през юни, когато над 400 млн. души ще гласоподават за Европейски парламент.

Вотът ще бъде тест за поддръжката за крайнодесни популисти, които имат " вятър в платната си " след успеха на антиислямския политик Герт Вилдерс в Нидерландия и миналогодишната победа на Джорджа Мелони от крайнодесните " Италиански братя ".

Брюксел може въпреки всичко да си отдъхне за сметка на Полша, в която някогашният ръководител на Европейския съвет се върна на власт със постоянна проевропейска платформа.

За първи път дама президент в Мексико?

Лява някогашна кметица на столицата и бизнес дама с индиански корени са съпернички да влязат в историята на Мексико през юни, в случай че някоя от тях успее да стане първата жена президент на страната с обичаи в мачизма.

Бившата кметица на Мексико сити Клаудия Шейнбаум се кандидатира от името на партията " Морена " на сегашния президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

Нейна съперничка е Сочил Галвес, която ще показва опозиционната коалиция " Широк фронт за Мексико ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР