Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в

...
Половината от всички руски шпиони, действащи под дипломатическо прикритие в
Коментари Харесай

Шефът на МИ-6: Половината от руските шпиони в Европа са изгонени след инвазията в Украйна

Половината от всички съветски шпиони, настоящи под дипломатическо прикритие в Европа, са били експулсирани от началото на войната в Украйна , сподели шефът на английското външно разузнаване МИ-6 Ричард Мур на конференция по сигурността в Съединени американски щати, написа английският вестник " Гардиън ".

Мур сподели, че експулсирането на към 400 съветски дипломати от страни в континентална Европа, в това число Франция и Германия, фрапантно е понижило шпионските качества на Кремъл .

Говорейки на конференцията за сигурност в Аспен, той сподели, че западните разследващи организации са положили " много съгласувани " старания да разбият съветските шпионски мрежи след нашествието.

" Така че в цяла Европа почти половината-около 400 чиновници на съветското разузнаване, работещи под дипломатическо прикритие, са експулсирани ", сподели Мур. " Това евентуално е понижило на половина способността им да шпионират в интерес на Русия в Европа. "

Това е първият път, когато МИ-6 излезе обществено с оценката си за въздействието на координираните експулсирания в отговор на нашествието през февруари.

Руските шпиони, както и офицерите от разузнаването на съвсем всяка огромна страна, нормално работят под прикритие в посолството на своята страна. Само малко на брой дългогодишни шпиони - по този начин наречените незаконни - се преструват на елементарни жители, работещи отвън дипломатическата рамка.

Германия през април, а Франция - 41. Англия е една от дребното страни, които не са експулсирали никакви дипломати, упрекнати в шпионаж, макар че това значително се дължи на обстоятелството, че Обединеното кралство през 2018 година след и се допуска, че те не са били сменени.

Мур сподели, че двама незаконни са били разкрити, в това число, който се е опитал и не е съумял да си обезпечи стаж в Международния углавен съд в Хага през април. След това бразилски съд осъди Сергей Черкасов на 15 години затвор за потребление на подправени документи за идентичност.

Мур сподели, че има вяра, че войната в Украйна е " акция, която може да бъде извоювана " от Киев и че Русия ще " все по-трудно ще се доставя с човешка мощ и материали през идващите няколко седмици ", защото войната се насочва към сериозна фаза, преди времето да се промени.

Шефът на английското разузнаване наподобява загатна, че Украйна, с поддръжката на възходящи количества западни оръжия, ще се опита да провежда контраофанзива през идващите седмици . " Мисля, че за самите украинци е значимо да показват способността си да отвърнат на удара ", сподели той.

Мур сподели, че е склонен с сътрудника си в Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс, че. В ранните етапи на войната имаше спекулации, че съветският президент е болен от рак или друго съществено заболяване и е приемал стероиди.

Мур също се съгласи с шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ, че Китай не доставя на Русия оръжия, тъй като Пекин се тревожи от удара на западните стопански наказания, само че сподели, че счита, че " в случай че можеха да обезпечат оръжия и да им се размине, биха го създали ".

Той сподели, че Китай " набира скорост ", с цел да разбере какви поучения може да извлече от войната в Украйна и реакцията на Запада до момента. " Твърде рано е да се каже какви поучения ще си извлекат от злополуките на Путин ", сподели Мур и повтори предходно предизвестие, че Пекин не би трябвало да подценява решимостта на Запада да отбрани Тайван от всеки опит за принудително обединяване .
 Кои са съветските сътрудници в коридорите на европейските институции
Кои са съветските сътрудници в коридорите на европейските институции

В материала се загатва и сътрудничка на български евродепутат, Ангел Джамбазки отрича
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР