Половин час вой на сирени през градове и села, масиран

...
Половин час вой на сирени през градове и села, масиран
Коментари Харесай

Тайван се превърна в ябълка на раздора за САЩ

Половин час писък на сирени през градове и села, масиран полет на десетки военни самолети над целия хубав остров Тайван (да не приказваме за стартирането на всички фрегати в морето) - това са просто маневри на тайванските управляващи, които се правят там всяка година. И в този момент още веднъж започнаха, ще продължат пет дни. Така ли е единствено? Е, не напълно.

Още през днешния ден е ясно, че опитите на Съединени американски щати да основат „ втора Украйна “ за целия свят в Тайванския проток не са изцяло изключени. Напротив - случва се почти същото като с „ украинската “ провокация в Европа. Тоест като цяло - неуспех, само че в частност. Има доста детайлности.

Първо, през днешния ден на целия свят стана известно, че Китай в действителност изплаши администрацията на Джо Байдън и я сложи в мъчно състояние. Ето скорошен материал в “Ню Йорк Таймс”, който обобщава случилото се през уикенда, когато чиновниците на администрацията започнаха да убеждават ръководителя на Конгреса Нанси Пелоси да не върви в Тайпе тъкмо в този момент. Пекин може да провежда обсада на пролива или да затвори въздушното пространство над острова. След това китайски изтребители ще ескортират самолета на Пелоси до Тайпе с очебийно почитание, което наподобява грозно. Дори единствено тъй като това ще стане, както нормално при сходни визити, със аероплан на Военновъздушни сили на Съединени американски щати.

Статията загатва за концепцията, че Пекин си е извлякъл поучения от украинската история, в това число, че когато напрежението ескалира, е доста по-изгодно да се удари първи. Множество анализатори се чудят какъв може да бъде " мощният и съдбоносен отговор " на визитата на Пелоси, с който Пекин заплашва. Те са съгласни, че всеобщото завладяване на острова е нелепост, която не е нужна на никого, само че някаква шокираща военна стъпка, в действителност проява, е напълно на място. Тогава американците ще бъдат посрамени. И за какво се стига до тук?

Нормални са различията във всяка администрация. Но тук кавгата стана известна на целия свят и това към този момент е много неприятно.

Това е следващата проява на неработоспособността на американския политически механизъм. Факт е, че Пелоси въобще не се е отказала от пътуването. Като цяло е дама с неконтролируемо държание, администрацията не ѝ подрежда, тя си има свои съображения.

Освен това - същите съображения. Защо въобще е належащо такова пътешестване? Защото Тайван служи като опрощение за голяма навалица от демократи (от Съединени американски щати и не само) да приказват. Да се изправят и покажат своята честност. А това, че това може да провокира същинска война (по " украински " ноти) е дреболия.

Вземете да вземем за пример Майкъл Помпео. Кой помни някогашния и брутално провален държавен секретар по времето на Доналд Тръмп? Именно. А би трябвало да се помни. Защото Помпео е един от кандидатите в почналата към този момент президентска конкуренция (от републиканците, схваща се). Но кандидатите са доста слаби. И той споделя: “Нанси, ще отида с теб в Тайван”.

Изобщо стана нещо като клетва за честност към идеологията - да приказваш гадни неща за Китай, хубави за Тайван или въобще. Приблизително същото като във връзка с Русия. И това се отнася освен за Съединени американски щати. И по този начин, останалите двама претенденти за поста английски министър-председател Риши Сунак и Лиз Тръс просто се състезават какъв да е по-зъл към Пекин.

Ами вътре в Щатите - там царува същинска лудница. Ето един образец: ФБР, става известно, е провело следствие и е открило, че антени на мобилни оператори с съоръжение на “Хуавей” се издигат над военни бази в пустошта на Съединените щати. И те могат да четат строго секретни известия от тези бази и да ги предават на Китай. Експертите обаче бяха изумени: по какъв начин по този начин антените вършат това, откакто употребявате американски мрежи за транспорт на данни? Но в експертите нямат място в сходни кавги.

Или:конгресменът-демократот Колорадо Джейсън Кроу, който плаши страната, че не би трябвало да се вършат ДНК проби. Защото резултатите стигат до китайците, които хакват осведомителните мрежи на американските здравни системи. А китайците се нуждаят от това, с цел да основат биологични оръжия против Америка с изборно деяние.

Всичко това припомня на книга на прелестния британец Тери Пратчет, чието заглавие сме превели като „ Шовинист “.Става дума за крайния и удрящ в главата национализъм. Тери Пратчет споделя по какъв начин се разгарят военни пристрастености сред две приказни страни на Света на Диска и по какъв начин това се случва с хората.

И същото се случва измежду групата на западните страни във връзка с Русия и Китай. Всеки счита за собствен дълг да каже или направи гадни неща против ненадейно враждебната страна. Най-малкото тъй като е належащо да изглеждате надлежно в очите на другите. И тази всеобща нервност може да бъде спряна единствено с чудотворни способи, които обаче само Пратчет има в обилие в необятността на Света на Диска.

И в нашия - действителен - свят, пристъпът ще би трябвало да бъде спряна по други способи. И тук виждаме невероятна картина: администрацията на Байдън играе ролята на надали не единствената рационална мощ в страната си, убеждавайки Нанси Пелоси да се върне обратно, да не провокира спор с нуклеарна суперсила без ясна причина. Ще е нужно да се вразумят доста такива разнообразни буйни персони. И същото ще се наложи (рано или късно) във връзка с Русия по украинската тематика.

Тук е належащо да напомним нашия диалог за това, че администрацията на Съединени американски щати от дълго време е съзряла концепцията за нуждата от създаване на някакви бариери за конкуренцията сред Съединени американски щати и Китай, т.е. да вкара тази конкуренция в допустими рамки. Идеята е узряла, само че тези огради не може да се повдигнат, тъй като пречи всеобщата неуравновесеност. Както и различията в политическия хайлайф.

Но ние (и Китай) ще би трябвало да изчакаме. Дори единствено тъй като е доста поучително да се следи самоунищожението на цяла група страни. Особено на фона на това, че нашият национализъм се оказа напълно спокоен и рационален.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР