Положението на хората с увреждания по-скоро ще се влоши. Пристъпва

...
Положението на хората с увреждания по-скоро ще се влоши. Пристъпва
Коментари Харесай

БСП подкрепя протеста на хората с увреждания

Положението на хората с увреждания по-скоро ще се утежни. Пристъпва се към ограничение на права при липса на действителна опция за трудова и обществена интеграция на хората с увреждания. Ние напълно поддържаме справедливите претенции сложени в Протестната нота на Национално представителните организации на и за хората с увреждания и митинга им през днешния ден.

Това се споделя в позиция на Българска социалистическа партия, публикувана до медиите половин час преди началото на митинга на хората с увреждания.

Поради неспособността държавното управление да се оправи със злоупотребите и корупцията в тази система, се санкционират хората с действителни увреждания. С препоръчаните промени не се подсигурява ограничение на корупционните практики и увеличение на контрола, настояват от Левицата.

Припомняме, във вторник, 10 април 2018 година по напътствие на премиера Бойко Борисов бяха изтеглени измененията за здравната експертиза.

Според Българска социалистическа партия с тези промени, които правят оценка работоспособността, част от хората с понижена продуктивност над 50 % ще получат отвод за приемане на пенсия за неработоспособност, а друга част ще получават непълен размер на пенсията.

Предложената идея не взема решение главните проблеми на хората с увреждания, безапелационни са от партията на Нинова. Концепцията има неразбираем темперамент, без времеви небосвод и цели по-скоро икономии на финансови средства. Какви права ще употребяват хората с увреждания след разделянето на експертизата и по какъв начин те ще бъдат обезпечени, питат създателите на позицията.

Според тях, децентрализацията ще докара до усложнение и нарастване на администрацията, а не облекчение за хората с увреждания.

Неясен остава казусът по какъв начин страната ще даде действително работно място и приходи от труд за хората, получили експертиза за своята продуктивност и лишени напълно или отчасти от инвалидни пенсии. И досегашната оценка дава опция за труд на част от тях, само че безработицата им е близо 90 % при нищожните равнища на инвалидната пенсия, напомнят от Българска социалистическа партия.

Лишаването, напълно или отчасти, от инвалидна пенсия, без гаранции за опция за цялостна интеграция - налична среда, приспособени работни места, достъп до модерни и ефикасни обществени услуги, съответни равнища на добавките за обществена интеграция, е просто блян за търсене на икономии, за ограничение на разноски от една от най-онеправданите обществени групи. Не се регистрира острата нужда от продължаващо лекуване и рехабилитация за стабилизирането на здравословното положение на освидетелствените лица, считат от левицата.

Според тях, в България хората с увреждания са към 8 %, при 16 % приблизително за Европейски Съюз. Предложената концепцията за реформиране на експертизата на работоспособността не взема решение нито един от проблемите за:

− Адаптирана и налична среда;

− Достъпно опазване на здравето и рехабилитация;

− Конкретно ориентирано обучение и обучение;

− Развитие на обществената икономика;

− Реална опция за трудова претовареност и достъп до приспособени работни места;

− Качествени и налични обществени услуги;

− Адекватни равнища на инвалидните пенсии;

− Адекватни размери на интеграционните добавки и обвързването им с цената на живота;

− Равнопоставеност на финансовата поддръжка за децата с увреждания и тези навършили 18 г.;

Не се взема решение и казусът за обезпечаване на хората с увреждания на компенсиращ приход, привързан с увеличените разноски за лекуване, хранене, здравна и обществена рехабилитация, образование и преквалификация, превоз, достъп до информация, обществени услуги и други С измененията не се понижава административната тежест и възстановяване на обслужването, гласи позицията на Левицата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР