Положението на Босна и Херцеговина в геополитически план може да

...
Положението на Босна и Херцеговина в геополитически план може да
Коментари Харесай

Босна между руския чук и турската наковалня

Положението на Босна и Херцеговина в геополитически проект може да се опише фигуративно като позиция сред съветския чук и турската наковалня, твърди обява в сараевското издание "Кликс ", преведена от Българска телеграфна агенция.

Босна и Херцеговина като умел полигон за геополитическите трендове доста елементарно може да бъде сцена на показно обучение, в което международните сили ще покажат на какво са способни и какво желаят. Анализаторите са съгласни, че съветското въздействие в Босна и Херцеговина е повече от явно, а това бе доказано с последното посещаване на съветската представителка Валентина Матвиенко, председателка на Съвета на федерацията в съветския парламент.

Матвиенко провокира лек скандал по време на визитата си в Сараево, като сподели, че в Босна и Херцеговина се е водила революция, и приказва намерено срещу американската външна политика с акцент върху Балканите, а в Баня Лука, където бе посрещната без знаците на страната Босна и Херцеговина, съобщи, че е удовлетворена от съдействието сред Русия и Република Сръбска, удостоявайки тази административна част с определението "държава ".

Властите в Република Сръбска употребяват нашироко и доста вещо атмосферата на проруска ориентировка за предизборната си акция.

"Тук за жалост минимум има страна, тук има етническа политика и сътрудници за реализиране на краткосрочни цели. Хората, които ни управляват, са си сложили за задача да трансфорат Босна и Херцеговина, която, несъмнено, е обект, а не индивид в интернационалните връзки, в още по-голяма разменна монета. Тук явно може да идва който си желае и да приказва каквото си желае, тъй като има най-малко една страна, която го кани и му дава такава опция единствено с цел да напакости на друга или трета страна ", разяснява за Кликс политическият анализатор Аднан Хускич.

Той счита, че съветското въздействие в Босна и Херцеговина е доста по-силно, в сравнение с е било преди, само че се разграничава от въздействието на Русия в Сърбия.

"Тук съветското въздействие въпреки всичко е доста по-търсено. Имам поради от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който по този метод, посредством поддръжката на Путин и Русия, се стреми към легитимност. За Додик е значимо преди изборите да чуе изказвания, че той е бележит "играч " на Русия. А на процедура имаме следното: Додик даде цялата петролна промишленост на републиката съвсем гратис на Русия, а с Путин се среща в някакви коридори ", акцентира Хускич.

Междувременно турските медии оповестяват, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Босна и Херцеговина на 20 май, и приказват за огромен политически протест за турската диаспора. Ако това стане, ще бъде извънредно показателно, че Босна и Херцеговина дава терен за образуване на политически протест на Партията на справедливостта и развиването, откакто подобен протест бе неразрешен в Германия и Австрия.

"Общо взето босненските мюсюлмани играят значима роля в турската политика. Евентуалното посещаване на Ердоган, за което приказват турските медии, ще бъде в интерес на предизборната акция в Турция, само че в Босна и Херцеговина също ще се употребява за избрани цели преди изборите през октомври. От тази история печелят и турците, и босненските мюсюлмани ", счита Хускич.

И до момента в който натискът на Русия на Балканите е все по-очевиден, неминуем е и натискът на Турция, която в своята външна политика към момента счита Босна и Херцеговина за значим полигон и място за разпространяване на турската просвета, политика и общо въздействие. Както и в доста исторически столетия, Босна и Херцеговина и през днешния ден доста постоянно е желязото сред съветския чук и турската наковалня в сянката на ковача от Европейски Съюз.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР