Полицията в Никарагуа претърси резиденцията на католически епископ и го

...
Полицията в Никарагуа претърси резиденцията на католически епископ и го
Коментари Харесай

Полицията в Никарагуа задържа епископ и няколко свещеници

Полицията в Никарагуа претърси резиденцията на католически свещеник и го задържа дружно с още няколко свещеници, които са се укривали вътре в продължение на две седмици, съобщи Асошиейтед прес.

Агенцията дефинира случая като трагична ескалация на напрежението в централноамериканската страна сред Католическата черква и държавното управление, което е все по-нетолерантно към инакомислещите.

Миналата седмица никарагуанските управляващи упрекнаха епископа на епархия Матагалпа Роландо Алварес, който е неприкрит критик на държавното управление на президента Даниел Ортега, в " образуване на групи за принуждение " и подстрекаването им " да правят актове на ненавист против популацията ".  

Вчера сутринта от епархия Матагалпа разгласиха в обществена мрежа обява със следния текст: Този път националната полиция е влезнала в епископското настоятелство на нашата епархия Матагалпа.

Във видеоизявление Пабло Куевас, юрист от неправителствената организация " Постоянен комитет за човешки права ", осъди задържането на Алварес, само че сподели, че то не е било ненадейно. 

Едуин Роман - никарагуански енорийски духовник, който живее в заточение в Съединени американски щати - написа в Туитър: БОЖЕ МОЙ! Колко скандално, отвели са монсеньор Роландо Алварес дружно със свещениците, които бяха с него.

Миналата седмица полицията съобщи, че следствието ще бъде ориентирано против избран брой хора, които няма да имат право да излизат от у дома до края на следствените дейности.

Арестите са кулминационната точка на нарасналото от седмици напрежение в Никарагуа сред Църквата и държавното управление.  Преди това управляващите закриха осем радиостанции и един ефирен канал в град Матагалпа. Седем от въпросните радиостанции са на Църквата, осведоми Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР