Полицията в Бургас иззе 300 антични предмети при опит част

...
Полицията в Бургас иззе 300 антични предмети при опит част
Коментари Харесай

Иманяри опитаха да продадат антики на полицаи под прикритие

Полицията в Бургас иззе 300 антични предмети при опит част от тях да бъдат продадени. Арестувани са трима иманяри, до момента в който опитвали да пласират скъпите антики на служител на реда под прикритие.

Тримата са арестувани минути откакто полицейски чиновник под прикритие се срещнал за следващ път с иманярите. Близо месец водили договаряния за продажбата на антична монета.

„ Като единият от двамата арестувани мъже е бил в ролята на предлагащ офертата, а вторият в ролята на съгледвач,който да види до какъв брой може да се има доверия на въпросният привиден купувач”, съобщи представителят на ОД МВР-Бургас Цветелина Рандева, съобщи Нова телевизия.

При разпитите станало ясно,че скъпите предмети и монети са открити в Бургаско. Иманярите търсели пазар за тях и в Русия.

Според проверяващите единият от двамата арестувани е с дълготраен опит в иманярството. От ранно детство с татко си с сходен металотърсач са издирвали и откривали скъпи предмети. Предстои назначението на съдебно-археологическа експертиза на конфискуваните материални доказателства за точното им датиране и оценка на себестойността им.

„ Не се касае единствено за монети.Имаме и погребална урна, има и торс на Атлас, който държи на плещите си земното кълбо.Не на последно място и предмети, които са част от нашето културно-историческо завещание и са свързани с уменията на нашите праотци в ролята на каменоделци”, съобщи Рандева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР