Полицията е безсилна да се справи с насилието и битовите

...
Полицията е безсилна да се справи с насилието и битовите
Коментари Харесай

Отиде ли си мутренското време? Полицията безсилна пред насилието, хората в страх да подават сигнали

Полицията е безсилна да се оправи с насилието и битовите произшествия, а жертвите на побой не смеят да алармират органите за претърпени провали и нанесен им побой, ревизира Lupa.bg. Това е картинката в днешно време на фона на всеобщите побоища, които се случват всекидневно в страната. 

Дори при подаване на сигнал, ченгетата идвали на място, а при положително стичане на събитията залавяли побойника. Той обаче оставал в килията не повече от 24 часа, след което си отмъщавал за подадения сигнал.

Поради боязън множеството жертви на побои въобще не звънкали на полицията. 

Подобен е случая и с жалбите, които се подавали в системата на Министерство на вътрешните работи. Казусът с убития психолог Иван Владимиров - Нав удостоверява ясно тази теза. Медията ни разполага с информация, че той персонално е пуснал 5 тъжби. Резултатите никакви! Дори стряскащи за всеки естествен човек - психологът към този момент го няма!

Не работили и ограничаващите заповеди, тъй като побойниците даже да получат такава, те " поръчвали " жертвата си на свои другари, които в доста случаи биели дори по-жестоко от самите агресори. 

Проверка на медията ни демонстрира, че битовите сбивания са се нараснали доста през миналата към този момент 2022 година, като множеството от тях стават след консумация на алкохол. Чести са случаите, в които жертвите безусловно берат душа след ритници и юмруци. 

Няма законови правила, с които побоят се санкционира с тежко санкции, безапелационни са юристите. Те настояват, че полицията и правораздаването могат да реагират съответно едвам при гибел след побой. 

Няма подозрение, че нанасянето на телесни повреди единствено по себе си съставлява непозволено увреждане, т.е. тип деликт. То е закононарушение срещу личността и като такова би трябвало да бъде преследвано и наказвано. Разбира се, законодателят планува разнообразни санкции за причинителите на подобен тип закононарушения. Предвидените от закона наказания строго зависят от квалификацията на телесната щета и всички условия, относими към противоправното действие, като наказванията могат да бъдат разнообразни по мярка санкции, пробация или даже отнемане от независимост.

Освен законоустановените наказания, могат да се претендират компенсации за неимуществени вреди, т.е. болки и премеждия. Те също зависят от типа на телесната щета, метода, който е нанесена и ред други правнорелевантни обстоятелства и условия.

При претендирането на обезщетение за неимуществени вреди, които са в директна причинно-следствена връзка с нанесената телесна щета, мъчно може да се предвижда точния размер на сумата, която съдът ще присъди. Според трайната съдебна практика обаче компенсациите при телесни повреди нормално варират, както следва:

- при лека телесна щета – 500 – 10 000 лева;
- при междинна телесна щета – 5 000 – 150 000 лева;
- при тежка телесна щета – 20 000 – 250 000 лв..

Разбира се, посочените размери са ориентировъчни и се базират на постановени правосъдни решения, само че това не ги прави безспорни и непроменливи. Охраняването на здравето и телесната цялост на хората е безспорно приоритет на законодателството, правораздаването и жителите въобще. Затова, извънредно значимо е, в случай че сте станали жертва на такова закононарушение, да осигурите виновна и качествена отбрана на правата си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР