Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ

...
Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на охраната в АЕЦ
Коментари Харесай

Уволниха полицая, който направи Пешко от Козлодуй известен

Полицаят, който оповести видеозаписа с шефа на защитата в АЕЦ " Козлодуй " Пешко Караджов, е уволнен. Цветан Благоев е освободен на 2 август със заповед на шефа на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Враца Димитър Газибарски.

Основанието за уволнението е дисциплинарна инспекция за оказан от Благоев " тормоз и унизително отношение " към неговия сътрудник Тихомир Тодоров, както и негови изявления във Facebook, които са възприети от дисциплинарната комисия като закани. Малко след формиране на инспекцията на полицай Благоев е лишен и допускът му до класифицирана информация, който е наложителен за служителите на реда, работещи на територията на АЕЦ. Самият Благоев е отхвърлен краткотрайно, до момента в който тече инспекцията против него.

Любопитното в тази ситуация е, че въпросната дисицплинарка е формирана, малко откакто група служители на реда взема решение да извади нескрито протичащото се в АЕЦ-а и по-конкретно държанието на Караджов от февруари 2017 година, който, очевидно от оповестения видеозапис, има самочувствието на кадровик в ОДМВР-Враца. Дисциплинарната инспекция против служител на реда Благоев, който оповести записа, е единствено част от извършения систематичен напън върху чиновници от полицията в Козлодуй.

Първата жертва е началникът на Районното ръководство в АЕЦ-а Аспарух Максимов, който отхвърля да покрие случая с шефа на защитата в АЕЦ-а и изпраща кореспонденция в прокуратурата. Малко по-късно той е свален от началническия си пост и по-късно е преназначен като редови служител на реда. Тогава е организирана и подписката в негова поддръжка. След като събират над 200 подписка, документът е откраднат, а служител на реда Цветан Благоев е упрекнат в това, че е оказвал напън върху собствен сътрудник, който подозирал в кражбата на подписката. Така стартира и дисциплинарното произвеждане против него. 

Отделно от това други 16 чиновници, които също взели участие в подписка, са били застрашени с дисциплинарна инспекция. 



Междувременно основанията са формиране на дисциплинарна инспекция против Благоев са изменени. Любопитното е, че от кадровото досие на служителя на реда са изровени случаи " преди към 6 месеца от датата 21.07.2017 година " - това е единствено ден, откакто е оповестена първата публикация от следствията на OFFNews по случая.

В последна сметка уволнението е наложено, тъй като е открито, че Благоев е уронил престижа на службата в Министерство на вътрешните работи.

Друг любопитен подробност е, че единствено ден, откакто е освободен от поста си, със свое решение Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) е взела решение да възвърне позволява до класифицирана информация, който преди този момент му е бил лишен от шефа на ОДМВР-Враца. 

В същото време прокуратурата възобнови инспекцията по случая от февруари 2016 година, при който Караджов заплаши с уволняване служител на реда, тъй като е глобил негов другар. Както стана ясно Караджов е придобил убеденост за това, че може да кадрува в Министерство на вътрешните работи, тъй като АЕЦ-ът се явява втори шеф на чиновниците на ОДМВР-Враца. По закон Министерство на вътрешните работи има задължението да охранява територията на централата, само че в това време от Караджов зависи значително разпределението на средствата по контракта и изплащането на спомагателни хонорари на служителите на реда. Така в ръцете на началника на физическата защита на АЕЦ-а е концентриран запас от близо 50 млн. лева - парите, които централата би трябвало да изплати на Министерство на вътрешните работи за защитата. 

От публикувания запис, който е причина прокуратурата още веднъж да подхване случая, стана ясно също, че Караджов е в близки връзки с началника на ОДМВР Газибарски. Не на последно място убеденост на Караджов за специфичното му позициониране в общността, ангажирана с АЕЦ Козлодуй, евентуално му дава и фактът, че е кум на сестрата на депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова. 

След абсурда Караджов беше отхвърлен от поста си, само че е видно, че заканите му се сбъдват. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР