Полицаите протестират периодично с искане за по-високи заплати. Сн. БГНЕС

...
Полицаите протестират периодично с искане за по-високи заплати. Сн. БГНЕС
Коментари Харесай

Полицейските протести продължават и по време на председателството


Полицаите стачкуват от време на време с искане за по-високи заплати. Сн. БГНЕС

Полицаите излязоха през днешния ден на следващ митинг с искане за нарастване на заплатите им с най-малко 15%. Демонстрацията е проведена от Синдикална федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи.

Протестиращите се събраха в градинката пред Министерството на вътрешните работи в София. От там би трябвало да се насочат на шествие, което минава през Министерство на финансите и стига до пл. “Народно събрание”. Служителите на реда, които са на работа, показват съпричастност със значки на униформите си.

Националният митинг е следващият от серията митинги, стартирали на 5 юли 2017 година

Според предварителните сметки за бюджета за следващата година парите за полицейски заплати ще се усилят с 55 млн. лв., което ще разреши покачване със приблизително 5 – 6 на 100. Според вътрешния министър обаче повдигането на възнагражденията ще е диференцирано и ще е по-чувствително за най-натоварените чиновници на реда.

Сериозен отговор на издигнатите преди към 4 месеца претенции от полицейските синдикати няма и е напълно обикновено да продължим да упражнява правото си на митинг, съобщи през БНР ръководителят на Синдикалната федерация на чиновниците в Министерство на вътрешните работи Валентин Попов. Той добави, че обещаните 55 млн. лв. са извънредно незадоволителни, а в това време служителите на реда ще са извънредно натоварени през първите 6 месеца на годината поради председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Попов добави, че митингите ще продължат и още веднъж съобщи, че синдикатите са подготвени да ги провеждат и след началото на председателството освен това всеки ден .

“Много по-важно е не да увеличим заплатите сега, а това да бъде трайно”, разяснява пред Българска национална телевизия министърът на вътрешните работи Валентин Радев. Той добави, че „ това са синдикатите и те постоянно ще желаят нещо “. Радев изясни, че и управлението на вътрешното министерство желае нарастване на възнагражденията, само че със синдикалните водачи не съумели да се схванат за размера.

Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов изясни, че ще се водят диалози със синдикатите по този начин за това по какъв начин да бъдат разпределени спомагателните средства за заплати. Целта е най-натоварените чиновници да получат желаните 15% нарастване. За други то можело да е и 2 на 100. Балабанов сложи акцент върху подхванатите дейности за възстановяване на социално-битови условия за работа на чиновниците във вътрешното министерство. Пред БНР той даде образец с отделените 39 млн. лв. за в допълнение възнаграждение. От тях 11 млн. лв. са за реализирани положителни резултати, а 10 млн. лв. са дадени за характерни служебни действия. Според него казусът с униформите значително е решен и до края на годината всички чиновници ще бъдат оборудвани, както би трябвало.

В отговор Валентин Попов акцентира, че той и неговите сътрудници упорстват за повишение на заплатите, за незабавни промени в Закона за Министерство на вътрешните работи и за основаване на нов закон за Министерство на вътрешните работи от идната година и по тези три претенции на 7-те синдиката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи действително нищо не е направено. Единственото деяние било във връзка с промените в Закона за Министерство на вътрешните работи. Те разрешават на униформените чиновници в министерството да вземат пари за униформа, които не са били получавани, по неговите думи “с години”.

" На нас не ни остава нищо друго и ние ще продължим митингите. Не, ние не прекаляваме. Прекалява държавното управление с неглижирането на нашите претенции ", изясни Попов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР