Политологът Невена Мандаджиева коментира в интервю за предаването Събота 150“

...
Политологът Невена Мандаджиева коментира в интервю за предаването Събота 150“
Коментари Харесай

Невена Мандаджиева: САЩ се компрометираха в очите на арабския свят като независим посредник

Политологът Невена Мандаджиева разяснява в изявление за предаването „ Събота 150 “ по  " Хоризонт " какво стимулира президентът на Съединените щати Доналд Тръмп да предприеме стъпката по признаването на Йерусалим за столица на Израел тъкмо в този момент и по какъв начин тя ще повлияе върху американската роля в бъдещия преговорен развой сред Израел и Палестина.
Според Мандаджиева този акт на Вашингтон е избавителен пояс с идването на края на календарна година, през която американският президент е срещнал доста трудности пред осъществяването на своите предизборни обещания. Сред емблематичните образци за провали анализаторната означи здравната промяна и възбраната за жители на някой мюсюлмански страни да влизат в Съединени американски щати, както и сложното позициониране на американския президент на интернационалната сцена.

В последна сметка предизборната платформа на Тръмп стартира да наподобява като пясъчна кула, която се срутва лека-полека, обобщава Мандаджиева и добавя, че с решението за признание на Йерусалим за израелска столица американският държавен глава се е опитал да консолидира най-малко твърдия си електорат, който по формулировка поддържа този ход.

Коментаторката предвижда, че физическото пренасяне на посолството ще отнеме толкоз доста време, че е изцяло допустимо Тръмп към този момент да не бъда президент в края на този развой.

Мандаджиева напомни, че с решението си Съединени американски щати нарушават интернационалните правила и решения по този въпрос, в това число и на Организацията на обединените народи. Последната резолюция на Съвета за сигурност, призната от 14 негови страни-членки, за която Съединените Щати гласоподаваха с „ въздържал се “ и не сложиха несъгласие, е от декември предходната година. В документа се акцентира, че няма да бъдат приети никакви промени в обрисуваните от 1967 година параметри, в това число и във връзка с Йерусалим, в случай че няма единодушие по тях, реализирано в преговорния развой, акцентира Мандаджиева.

Освен това съгласно нея Съединени американски щати са се сложили в интернационална изолираност, в това число и от свои обичайни сътрудници, които незабавно са изразили несъгласието си. Не на последно място резултатът от подхванатата стъпка от президента Тръмп е, че Съединени американски щати се лишават от лидерската си роля в района на Близкия изток и ще пострадат даже и връзките им с техните съдружници в арабския свят, които осъждат това решение, а ще се загуби и поддръжката на умерените водачи в района и ще се провокира ескалация на екстремистки дейности, добавя Мандаджива.

Тя позволява, че в доста кратковременен проект това може и да е положително решение, само че единствено персонално за Тръмп – не и за Съединените щати като цяло и предвижда, че това още повече ще задълбочи пропастта сред президента и американската нация, която чака той да пази нейния, а не личния си персонален интерес.

Има естествено група мощни донори на Републиканската партия и персонално на американския президент, на които това решение се хареса несъмнено, като същото се отнася и за извънредно консервативното крило на самата партия. В същото време обаче във връзка с огромна част от електората това не е въпрос, който ще му завоюва нови поддръжници или ще притегли назад тези, които към този момент се разочароваха от него. По въпроса с общността на американските евреи, които той явно би очаквал да завоюва на своя страна, се оказа, че те също не са единни в оценката си – част от тях, несъмнено, считат оповестеното пренасяне на посолството в Йерусалим за навременно и заслужено решение, само че други организации показаха страховете си от неизбежното напрежение в района на Близкия изток, от терористични офанзиви и от превръщането на мирния развой в заблуда, в неосъществим и от слагането на Съединените щати и Израел в интернационална изолираност.

В този подтекст ще бъде съвсем невероятно за знакови фигури от района на Близкия Изток като йорданския крал Абдула, египетския водач Ал Сиси и палестинския президент Махмуд Абас да застанат зад каквито и да било начинания за мирни договаряния, препоръчани от страната на Съединени американски щати, и ще даде храна на екстремистите и от двете страни, предвижда Мандаджиева и заключи:

Този ход някак си съумя да умножи на квадрат всички и в този момент съществуващи негативи в по този начин наречения близкоизточен кротичък развой и в това време да не способства за нито един резултат, който да промени салдото в положителна посока.

Обективността изисква да се означи, че Тръмп не употребява в изявлението си формалната терминология на страната Израел – за Йерусалим като за обединен и неразделен град, столица на Израел, добавя Мандадживеа:

Това по принцип оставя отворена вратата за делене на столицата сред двете спорещи страни. Но слагането на изискванията към Израел трябваше да бъде доста по-експлицитно и да бъде предмет най-много на предварителни диалози и ангажименти с Нетаняху. А методът, по който беше оповестена новината, направи на практика безсмислено упованието този политически жест от страна на Съединени американски щати да бъде употребен като инструмент във допустима договорка, в която да бъдат задоволени най-малко отчасти претенциите и на другата страна.

Ето за какво тя заключи разбора си с извода, че Съединени американски щати се компрометираха в очите на Арабския свят като самостоятелен медиатор и решаването на израело-палестинския въпрос в никакъв случай не е изглеждало толкоз илюзорно:

От теоретическа опция то се трансформира единствено за няколко часа в политическа фантазия. Нещо повече, този едностранен акт, освен че ще замрази мирните договаряния, само че е допустимо и да отвори други незараснали рани в района на Близкия Изток.

Записът на изявлението с Невена Мандаджиева можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР