Политологът Даниел Стефанов преподава „Избори и изборни системи” в Нов

...
Политологът Даниел Стефанов преподава „Избори и изборни системи” в Нов
Коментари Харесай

100 000 палеца във Фейсбук не означават 100 000 гласа на изб...

Политологът Даниел Стефанов преподава „ Избори и изборни системи” в Нов български университет. Привърженик е на гласуването с хартиени бюлетини. Смята, че моментът е подобен, че страната повече не може да си разреши властово безвремие.

- Г-н Стефанов, 100 000 души към този момент поддържаха във Facebook неродения към момента политически план „ Петков-Василев”. Ще се осъществя ли въобще тази концепция и какви са възможностите й на изборите?

- Първо би трябвало да си дадем сметка, че 100 хиляди души в една Facebook група, никога не значи 100 хиляди гласа на избори. Като се има поради времето до вота и невъзможността такава партия, зад която очевидно стои президентът Румен Радев, да се записва, явяването й на идващите избори е невероятно. Би било неуместно такава групировка да разчита на регистрация на други партии, както го направи Симеон Сакскобургготски през 2001 година. Проблемът при подобен вид планове е, че още веднъж започваме от краката за главата - имаме обособени персони и се опитваме към тях да структурираме партийната система. Така беше и с ГЕРБ, по този начин е и с Има Такъв Народ. И виждате какви са резултатите.

- Г-н Стефанов, какъв брой избори би трябвало да минат, с цел да спре „ Има подобен народ” да се върти като пето колело в Народното събрание?

- За да разберем нещата, които „ Има подобен народ” вършат, е нужно да осъзнаем какво са те. Има Такъв Народ са най-антисистемната и популистка партия, която България е имала. Това е популистка партия в най-чист тип. За да оцелеят политически, те имат потребност да се опълчват на играчите от системата. Влизане в коалиция с такива партии, би било довело до тяхната политическа гибел. Затова на всички наподобява, че те не се стремят към властта. В тяхната политическа сметка влиза взимане на властта, само че единствено по избран метод - с цялостно болшинство. Само с него те ще имат опцията да се опълчват на систематичните партии. Те си дават ясно сметка, че с цел да оцелеят, би трябвало да са в съпротива на партиите в статуквото.

- Хората обаче май са разочаровани от тази тактичност. Ще се срине ли Има Такъв Народ на идващите избори?

- Малко познаваме гласоподавателя на „ Има подобен народ”, с цел да вършим сходни заключения. Техните гласоподаватели мъчно се хващат в социологическите изследвания, тъй като напълно до неотдавна те не признаваха пред социолозите, че ще гласоподават за тази партия. Точно затова на първите избори техният резултат бе мощно недооценен. Така се случи и с гласоподавателите на Тръмп през 2016 година. Нямаме напълно ясна визия кои са гласоподавателите на Има Такъв Народ и по какъв начин те правят оценка тази конюнктура. Често в подобен вид обстановки, този вид деструктивно държание на една политическа партия в действителност работи много мобилизиращо на личните й гласоподаватели. При идващите избори може да запазят това, което имат, а може и да усилят наличието си. Но това зависи от държанието им в идващите месеци след акцията, тъй като те би трябвало още веднъж да излизат пред своите гласоподаватели и да ги убедят да гласоподават за тях. Този вид партии разчитат мощно на прочувствен избор.

- Грешка ли е, че „ Демократична България” отхвърли съвещания с Българска социалистическа партия?

- В „ Демократична България” бързо схванаха, че ходът на Българска социалистическа партия е избирателен

Г-ж Корнелия Нинова имаше потребност от това да получи мандата и да покаже на вътрешната съпротива и на гласоподавателите си, че Българска социалистическа партия към момента е партия, която може да се цели във властта. Цялото упражнение с този мандат имаше тъкмо такава цел - да консолидира партията, да засилва гласоподавателите. „ Демократична България” е също в сходен модус на деяние - и те нямат интерес да вземат участие в сходни договаряния, които наподобяват като предизборна акция.

- Политическите партии са завършени към персони и по-малко към хрумвания и визии. Как ще организираме значимите политики в този циничен кръг, в който в случай че водачите не се схванат, нищо не се случва.

- Да, ние, българите, вършим тази неточност - харесваме избрани хора и чакаме да създадат политически план. Така е от 20 години. Така пристигна на власт Национална движение „Симеон Втори", по този начин се появи и ГЕРБ. Политиката се персонализира прекалено много, а това я прави много непредсказуема - няма хрумвания, няма правила, има настроения. Особено в обстановката, към която сме тръгнали - с фрагментирана система с огромен брой дребни партии.

Създаването на държавни болшинства и обединения, в случай че партиите са мощно персонифицирани, става доста мъчно.

Всичко е персонални връзки - този ненавижда оня и не харесва другия

Виждате, че и сега е по този начин, а страната е безусловно на ръба на пропастта. Става въпрос за коронавирус, стопански ограничения, подаване на Плана за възобновяване и развиване към Европейската комисия, възможен напор от бежанци. В тази обстановка диалогът в Народното събрание е кой е отишъл и кой не е отишъл на среща и кой какво споделил в нечий кабинет. Това ни слага в комплицирана обстановка. В момента Европа мисли за напълно други неща. И ние изоставаме в толкоз доста неща, че ще е мъчно да наваксаме. И като прибавим към това раздробяването на политически партии и превръщането им още повече в еднолични планове, това прави непредсказуемо политическото бъдеще на страната.

- Европа разисква какво да прави с тълпите афганистански имигранти, а нашият парламент не приказва за това.

- Това е доста комфортен миг България да желае отваряне на въпроса за влизане в Шенген. Второ - незабавно би трябвало да сложим въпроса какво вършим с Дъблинското съглашение, съгласно което всеки преселник би трябвало да бъде върнат в страната, в която е влезнал в Европейски Съюз. През последните години това не бе решено, тъй като нямаше сериозен проблем с бежанци и имигранти. В България изобщо не се води подобен спор и това ще ни сложи в доста сложна обстановка.

- Партиите разполагат ли с задоволително финансов запас за още едни избори?

- Подозирам, че тези избори ще основат много сериозен финансов проблем за някои партии. Много зависи и в каква обстановка ще бъде извършена акцията. Заради четвъртата вълна аз чакам да има ограничавания за срещите онлайн. И тогава партиите ще се върнат към това 90% от акциите им да са в медиите и обществените мрежи, а това не е на ниска цена и изисква доста средства и умения.

- Докога партиите ще продължат да приказват с ГЕРБ като с прокажени?

- Към момента

разговорът с ГЕРБ е неосъществим.

Но на фона на неуспеха да се образува държавно управление, както и на фона на проблемите, които би трябвало да се преодоляват, и тежките решения, считам че доста от разграничителните линии, които имаме сега, ще стартират да изтъняват. Вероятно някои от алените линии пред ГЕРБ ще стартират да изтъняват, несъмнено и някои от алените линии от партиите на митинга ще стартират да изтъняват. И това ще е резултат от това, което Христо Иванов сподели през последната седмица - прекосяване към един нов тип съдружна просвета. Това е на практика да нямаш непозволени и неразрешени сътрудници в Народното събрание, а по-късно и в държавното управление.

- Освен Белгия, има ли друга европейска страна, която толкоз дълго време да не е могла да сътвори постоянен кабинет?

- Факт е - в последните години в Европа няма страна с толкоз избори без формирано държавно управление. Има страни като Белгия, които дълго време не можеха да създадат кабинет, имаше и страни като Италия, където имаше доста държавни управления с къс мандат. Такъв вид политическа неустойчивост не е непозната за Европа. Въпросът е по какъв начин се държат институциите в сходна обстановка, с цел да не се стигне до цялостен блокаж да страната. Казваме - Белгия дълго време бе с държавно управление в оставка, само че това не блокира държавните политики. Това, което виждаме от ден на ден в България, е, че служебното държавно управление, заради обстоятелството, че Румен Радев е в акция, се опасява да вземе значими, само че доста наложителни ограничения. Като да вземем за пример имунизацията и всичко обвързвано с ковид. И това ще коства скъпо на цялата нация.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР