"Политкоректна" задача по математика за 1 клас, съвсем в стила

...
"Политкоректна" задача по математика за 1 клас, съвсем в стила
Коментари Харесай

Джендър задачка за I клас: Панталонките на момченце струват 10 лв., а рокличката му?

"Политкоректна " задача по математика за 1 клас, напълно в стила на джендърите, взриви родителската общественост във фейсбук. Заданието гласи: "Панталонките на момченцето костват 10 лв., а блузката му е с 20 лв. по-скъпа. Колко коства роклята му? " Задачката е достоверна и е в помагалото "Курс по математика за 1 клас " на издателство "Сънрей ". На корицата на помагалото с едри букви написа "Одобрен от МОН " и "По най-новата стратегия на МОН ", а годината на издаване е актуалната 2018. 
Министерството не е одобрявало пособие по математика на изд. "Сънрей ", разяснява за Канал 3 зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Сачева изясни, че МОН е одобрило план на същия авторски колектив през 2011 година, само че за издателство "Вега 74 ". Това пособие на издателство "Сънрей " не е одобрявано от МОН, неточно е оповестено по този начин, разясни Сачева. Все още се прави инспекцията на специалисти от МОН. Засега са съумели да намерят това пособие единствено на борсата. Не е ясно обаче какъв брой деца в учебно заведение са работили по него. 
"Ако установим, че издателството е работило, може да заведем дело за това, че неточно е употребило името на министерството ", сподели още зам.-министърът на просветата във връзка гневната реакция на родители в обществената мрежа. Тя въпреки всичко похвали точно родителската зоркост, тъй като няма по какъв начин МОН да надзирава образователните пособия на над 2600 учебни заведения в страната. 
"В момента, по този начин, както е проведена системата на одобрение на учебниците, министърът на образованието, за жалост, е консуматорът на негативите ", счита Сачева във връзка следващия скандал с учебници и пособия.
Ръководството на министерството няма право да афишира имената на хората, които правят оценка образователните пособия и учебници. Според нея обаче това изрично би трябвало да се промени и всеки да си дава отговор с името за това, което е одобрил за учебник на децата. Трябва да има персонална отговорност на специалистите, които вземат участие в одобряването на учебника ", безапелационна е заместничката на Красимир Вълчев.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР