Политики, насочени към т. нар. приобщаващо предприемачество, целят да предоставят

...
Политики, насочени към т. нар. приобщаващо предприемачество, целят да предоставят
Коментари Харесай

България трябва да стимулира предприемачеството сред жени и младежи

Политики, ориентирани към така наречен приобщаващо предприемачество, целят да дават на всички хора равни благоприятни условия за пускане и ръководство на личен бизнес.

© Надежда Чипева Още по тематиката
България предлага на Европейска комисия да загуби 5 млн. лева, с цел да размрази научните еврофондове

Възможно е обаче Брюксел да изиска размерът на корекциите да бъде по-голям
5 дек 2017
Предприемаческата среда се усъвършенства, само че България още е на дъното в Европа

Страната се изкачва с 13 места до 69-а позиция в световния показател на GEDI
3 дек 2017
Делът на българите, които стартират личен бизнес, пораства леко

Сред главните спънки за бизнесмените са неналичието на държавна поддръжка и съответно обучение и корупцията
23 окт 2017 През последното десетилетие равнищата на независима претовареност в България са под междинните за Европейски Съюз, като наклонността е изключително отчетлива при работещите младежи и дами. Правителството е показало голям брой тактики, проекти и стратегии в поддръжка на предприемачеството, само че малко са ориентирани към групи в неравностойно състояние и със едва присъединяване на пазара на труд. Това излиза наяве от общ отчет на Европейската комисия (ЕК) и Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) - " Липсващите бизнесмени 2017 ".

Едно от главните провокации, пред които е изправена в този момент международната стопанска система, е по какъв начин да рестартира растежа на продуктивността. Според отчетът от основно значение ще са вложенията в познания и умения. Предприемачеството е един метод хора със междинни и ниски квалификации, които нямат доста благоприятни условия за работа, да излязат от клопката на ниската продуктивност и неприятните условия на труд. Идеята на обявата е да подчертае потребността от стимулиране на независимата претовареност, изключително за групи като дами, младежи, възрастни хора, безработни, имигранти и малцинства.

България в Европейски Съюз

В България работят 3 млн. души през 2016 година, от които близо 11% са самонаети, до момента в който междинният дял за Европейски Съюз е 14%. На пръв взор разликата не е огромна, само че става по-съществена при хората, които нямат мощно наличие на пазара на труд, като дами и младежи. Така да вземем за пример нормата за мъже и възрастни хора е покрай междинното европейско равнище (около 13%), само че от работещите младежи в България едвам 3.7% са самонаети, а цифрата за дамите е 7.8%.

Друга характерност, която отчетът отбелязва, е неналичието на нововъведени от страна на българските бизнесмени. Докато съвсем една трета от хората със личен бизнес в Европейски Съюз оферират нови артикули и услуги на пазара, делът пада до 13.4% в България. Нагласите за триумфа на бизнеса също се разграничават – в България малко самонаети чакат да открият огромен брой работни места по отношение на междинното равнище за останалите страни членки.

А точно нововъведенията и капацитетът на предприемачеството да основава благоприятни условия за работа са основните аргументите то да е значимо за стопанската система. Политики, ориентирани към така наречен приобщаващо предприемачество, целят да дават на всички хора равни благоприятни условия за пускане и ръководство на личен бизнес. Мерките нормално се фикусират върху дами, младежи, имигранти, хора с увеждания, възрастни и малцинства като ромите в страни като България.

Още сме в ранна фаза

Докладът отбелязва разминаванията сред България и Европейски Съюз, само че също по този начин акцентира, че политиките, ориентирани към приобщаващото предприемачество, към момента са в ранна фаза на развиване в страната. Има самодейност от страна на страната за поддръжка, само че ограниченията би трябвало да се разширят. " На национално равнище са показани редица тактики, проекти и стратегии в поддръжка на предприемачеството ", пишат специалистите. " Въпреки това, множеството не са ориентирани съответно към бизнесмени от групи в неравностойно състояние и едва присъединяване на пазара на труд ", добавя още отчетът.

През октомври беше оповестен втория народен отчет на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България, съгласно който измежду главните провокации пред бизнесмените са неналичието на задоволителна държавна поддръжка и високата корупция. Други пречки са и незадоволително съответно обучение и потенциал за предприемаческа активност, съгласно създателите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР