Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде през третото

...
Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде през третото
Коментари Харесай

Управителят на БНБ: Политиката на ЕЦБ ще бъде през третото тримесечие да се излезе от територията на отрицателните лихви


Политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще бъде през третото тримесечие да се излезе от територията на негативните лихви, споделя шефът на Българската национална банка (БНБ) Димитър Радев  Димитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година Той е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година на конгрес на Асоциацията на банките в България във връзка 30 години от основаването ѝ. Изказването е оповестено на страницата на Централната банка.

Преди пет години доста хора разглеждаха опцията Българска народна банка и банковият бранш да се причислят към Европейския банков съюз като далечна и мъчно постижима. Днес България е член на Европейския банков съюз и скоро ще означи две години години от това участие. Това значи, че Българска народна банка и банковият ни бранш са надлежно първата обществена институция и първият стопански бранш в България, които са част от еврозоната. Българска народна банка взе участие във вземането на най-важните решения, свързани с надзора и преструктурирането на европейските банки, в това число българските. При това нашият глас, без значение от размера на нашата стопанска система и банков бранш, има същата тежест като гласа на всяка една друга централна банка в еврозоната, показва Димитър Радев  Димитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година Той е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година.

Българска народна банка беше една от първите централни банки, която задейства огромен антикризисен пакет в размер над 8 на 100 от Брутният вътрешен продукт в самото начало на коронавирус пандемията. Направихме го през март 2020 година, когато към момента се дискутираше дали това не е просто една простуда, която ще изчезне през лятото. Алтернативата беше да изчакаме, да следим и проучваме обстановката най-малко няколко месеца, преди да предприемем съответни дейности. От позицията на днешния ден може да кажем, че сходно изчакване щеше да се отрази доста неподходящо както за банките, по този начин и за бизнеса и семействата.

Този точно антикризисен пакет разреши въвеждането на мораториум върху заплащанията по заеми, който в пиковите моменти надмина 9 милиарда лв.. Тук е мястото да подчертая, че това беше частен мораториум, самодейност на нашите търговски банки, които по-добре от всеки различен схващат, че когато техните клиенти не са добре, те също не са добре, споделя Радев.

Ние избираме да гледаме напред, а не толкоз обратно. За страдание това, което виждаме напред, са нови провокации, споделя Радев. От една страна, това са политическите и икономическите процеси в страната. Пресечните точки на тяхната динамичност и развиване, са главно три: цените, цените, и отново цените, споделя Радев. Изходът от бюджетния развой, който тече сега, ще бъде показателен за посоката на тази динамичност и развиване.

От позицията на Българска народна банка и с оглед задачите за преодоляване на инфлацията доста е значимо страната да не поема обилни спомагателни непрекъснати разноски, против които не стоят непрекъснати доходи. Има две групи от опасности, свързани с сходен метод: първите са заплаха от инфлационна спирала; а вторите -  необходимост от мъчителни фискални корекции в недалечно бъдеще, без значение дали това ще стане по линия на приходите, т.е. посредством нарастване на налозите или посредством орязване на разноските. Наред с външните фактори, това би довело до една доста по-комплицирана макроикономическа среда за българските банки, споделя Димитър Радев  Димитър Радев Димитър Радев е роден на 12 юли 1956 година Той е магистър по стопанска система, финанси и заем. През 1994 година.

От позиция на външните фактори и тяхното в допълнение усложняване и утежняване с войната в Украйна най-съществено значение ще имат решенията на огромните водещи централни банки, в нашия случай на първо място на ЕЦБ. Има към този момент ясни анонси за три неща, които ще се случат в границите на третото тримесечие на тази година: първо -  ефективното преустановяване при започване на юли на чистите покупки на активи от страна на ЕЦБ; второ -  последващо нарастване на референтните лихви; и трето -  ново нарастване на лихвите през септември, тъй че до края на тримесечието да се излезе от територията на негативните лихви. Очевидно идващите месеци и най-малко година ще бъдем изправени пред предизвикването да се откри доста сложният баланс сред ограниченията за преодоляване на инфлацията и ограниченията за попречване на криза, показва Радев.

През идващите 18 месеца нашите задания ще бъдат свързани главно с завършването на процеса на присъединение на страната към еврозоната. От страна на Българска народна банка има основана организация във връзка с въпросите от наша подготвеност. Силно се надявам, че политическият развой, при цялата му несигурност и неустановеност, в последна сметка ще поддържа, а няма да блокира цялостния прогрес на присъединение към еврозоната, споделя шефът на Българска народна банка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР