Политическото бъдеще на България изглежда несигурно, пише агенция Франс Прес

...
Политическото бъдеще на България изглежда несигурно, пише агенция Франс Прес
Коментари Харесай

Играта на криеница приключи. На ход е Слави Трифонов.

" Политическото бъдеще на България наподобява нестабилно ", написа организация Франс Прес в преписка от София. Международните медии не престават да наблюдават развиването на политическите събития в страната и през вчерашния ден оповестиха на първо време за " доста необикновената " (според ДПА) оферта на Борисов към партията на Слави Трифонов, а след това за новата концепция на ГЕРБ - държавно управление без Борисов. " Не е ясно кой може да сглоби коалиция ", разяснява Франс Прес.

И последните изявления за България в интернационалните медии се въртят към упоменатите две имена: Борисов и Трифонов. Коментарът на Клеменс Ференкоте за обществено-правната мрежа ARD стартира с констатацията, че гласоподавателите в България са посочили червен картон на Борисов. " Вътрешно-политическите салда в България съществено се разместиха след изборите в неделя и в този момент става въпрос за политическото оцеляване на дългогодишния министър председател Бойко Борисов ", отбелязва създателят. Той установи и, че за ГЕРБ на хоризонта не се виждат никакви сътрудници, а Борисов се намира в " задънена политическа улица ". " Предизборната му тактика да се показа като единствен поръчител на политическата непоклатимост и на компетентноста не се осъществя. Заради неудовлетворителния мениджмънт на пандемията и на имунизациите, поради непрестанните обвинявания в корупция и поради трайното неявяване на правова страна единствено една четвърт от гласоподавателите дадоха доверието си на Борисов ", написа още създателят. Ференкоте акцентира, че триумфът на Слави Трифонов и неговата партия " ИТН " граничи с същинско вътрешно-политическо земетресение. В края на коментара си създателят изрича догатката, че Борисов ще се опита с всички вероятни средства да склони Трифонов към коалиция или експертно държавно управление, тъй като в България сега става дума освен за битката против пандемията, само че и за разпределянето на европейските милиарди от помощните фондове против ковид и от дълготрайния бюджет на Европейски Съюз.

В берлинския " Тагесцайтунг " Барбара Йортъл е разгласила портрет на Слави Трифонов под многозначителното заглавие " Сатирикът Станислав Трифонов ще разтанцува българската политика ". Авторката напомня изборните резултати и новината, че Трифонов е влезнал в карантина и написа: " Още по време на предизборната акция Слави блестеше основно с отсъствието си. Интервюта пред медиите? Дебати с съперниците? Нищо такова. Вместо това той разпространяваше популистките известия на партията си най-много посредством своята кабелна 7/8 TV, която настройваше хората против антипандемичните ограничения и омаловажаваше заплахата от ковид. Макар че в действителност гологлавецът с обици на ушите въобще не се опасява от огромна аудитория. "

Авторката споделя в резюме за биографията и телевизионната кариера на Слави Трифонов, както и за неговата музика " в жанр чалга - едно музикално направление, което е публикувано на всички места из Балканите ". Цитиран е и откъс от песента " Няма такава страна ", в който се споделя: " Не ми говорете за закон и конституция - в тая страна всичко е проституция ". В края на публикацията си Барбара Йортъл си задава въпроса " А в този момент накъде? " и цитира българския наблюдаващ Първан Симеонов, съгласно който Трифонов е " ядосан мъж на междинна възраст, който събира към себе си разочаровани от политиката хора ". Авторката установи: " И таман този мъж в този момент е на ход. Играта на гоненица завърши. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР