Политическият съвет на СИРИЗА предложи в края на август да

...
Политическият съвет на СИРИЗА предложи в края на август да
Коментари Харесай

СИРИЗА ще има нов лидер през септември

Политическият съвет на СИРИЗА предложи в края на август да се организира конгрес на партията, с цел да бъде определен нов водач при започване на септември.


Миналата седмица досегашният ръководител на лявата групировка Алексис Ципрас заяви, че ще се отдръпна от лидерския пост след 15 години. Ципрас сподели, че няма да се кандидатира за управителния пост в партията.

Рания Свигу, секретар на Централния комитет на СИРИЗА, заяви, че е предложила 13 юли за съвещание на този орган, което ще даде началото на процеса по привикване на партийния конгрес.

Депутатът от СИРИЗА Сократис Фамелос беше препоръчан за ръководител на парламентарната група на партията. 57-годишният Фамелос е народен представител от януари 2015 година


Ципрас подаде оставка откакто СИРИЗА претърпя съкрушително проваляне на двата избора, извършени през май и юни. " Не мога да показва своето разбиране по отношение на нуждата от надълбоко обновяване и възобновяване [на партията] единствено на думи, в случай че по едно и също време с това не го показвам с дейностите си... Реших да предложа избирането на ново управление на партията ", сподели Ципрас при подаването на оставка.

Консерваторите завоюваха 40,56% и 158 места в Народното събрание на извършените на 25 юни избори, изпреварвайки СИРИЗА, която получи 17,84% и 47 места - още по-малък резултат спрямо изборите на 21 май. Нова народна власт завоюва изборите и през май с 20 пункта преднина пред СИРИЗА.

48-годишният Ципрас беше министър-председател от 2015 до 2019 година - едни от най-бурните години на финансовата рецесия в Гърция. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР