Политическият анализатор и създател на платформата Стража“ Благослав Михайлов написа

...
Политическият анализатор и създател на платформата Стража“ Благослав Михайлов написа
Коментари Харесай

Благослав Михайлов: Постоянно чуваме колко е зле всичко в България

Политическият анализатор и основател на платформата „ Стража “ Благослав Михайлов написа коментар в обществената мрежа Фейсбук. В него той проучва изказванията, които чуваме непрекъснато, че обстановката в България е доста сериозна . Неговото мнение по въпроса е друго. Публикуваме разбора му без редакторска интервенция:

„ Постоянно чуваме какъв брой е зле всичко в България, само че аз като се замисля… в случай че трябваше да предпочитам през кой интервал от българската история да пребивавам, надали бих избрал интервал, друг от настоящия. Направете си и вие този умствен опит. Помислете имало ли е различен интервал от българската история, когато животът в България да е бил по-хубав? Бихте ли предпочели да бяхте родени тогава?

Аз в случай че бях роден единствено 10 години по-рано, щях да навърша пълноправие преди България да влезе в Европейски Съюз и нямаше да имам опцията да изучавам в чужбина. Ако бях роден 20 години по-рано, щях да пребивавам младостта си по време на мутренските години и несъмнено щях да стана wannabe мутра, като доста днешни български мъже на междинна възраст.

Ако бях роден по време на соца, щях да пребивавам в едно затворено общество, в което нямам обикновените свободи, на които сега се веселя. Нямаше да мога да пътувам или да черпя от западната просвета и просвета. Нямаше да мога да работя върху лични хрумвания без позволението на страната. Това би ме потискало доста и в по-напреднала възраст несъмнено щях да стана костовист.

Ако бях роден по царско време, несъмнено щях да съм необразован селяндур, тъй като тогава България си е била селска страна. А и 1920-те и 1930-те не са били тъкмо най-демократичното време за България. Понеже с моя характер е малко евентуално да поддържам тогавашната власт, несъмнено щях да бъда болшевик и полицията евентуално щеше да ме пребие или простреля на някоя стачка. Ако пък фамилията ми имаше пари, щях да бъда либерал и отново щях да бъда репресиран, само че в много по-малка степен (понеже имам пари).

Ако бях роден преди балканските войни или първата международна, щеше да има значителен късмет да умра някъде в окопите. Ако пък бях оживял, несъмнено щях да съм толкоз травмиран от прекарването, че евентуално ще се боря с PTSD цялостен живот и след ньойския контракт е евентуално тотално да ми се смачка възприятието за национална горделивост, да развия народен комплекс и да стана фашист. Но като цяло душeвността ми ще бъде брутално смачкана. Това е май минимум пожеланият интервал за мен.

От друга страна интервалът от 1879 до 1911 не би бил толкоз неприятен. Това е било време, не по-различно от настоящето, в което е имало независимост, новите технологии са се развивали бурно. Българите са градяли своята нова страна. Както множеството българи тогава, евентуално щях да гласоподавам за демократичната партия. Нямаше да съм голям почитател на княз Батенберг.

За турското иго, мисля, че е ясно за какво не бих желал да бъда роден тогава. Но също не бих желал да бъда роден и по време на „ великите “ български царе. Защото аз тогава щях да бъда просто елементарен селяндур, който желае да си обработва земята и да си гледа фамилията, до момента в който въпросните велики царе единствено ще грабят от мен и ще ме занимават с малоумните си войни.

Повечето владетели по време на Средновековието са били кръвожадни социопати, които са се борили само за своето великолепие (его), което всекидневно е идвало за сметка на другите. Нещо като днешните мутри, единствено че 1000 пъти по-жестоки.

Ако бях роден по римско време… несъмнено щеше да бъде много готино в действителност, само че с тези непрекъснати нашествия от варвари… не знам. Може би в случай че бях античен тракиец, с племето ми да обикаляме горите и да ловуваме, да живеем живот по-близо до природата. Е да, обаче си на една изгубена борба от живот в робство… тъй че не знам.

Ако пък бях от пещерните хора, живяли в Магурата… несъмнено би било много готино. Ще имаме опция да създадем цивилизацията от нулата. Но моите съвременници надали ще мога доста елементарно да ги навия… евентуално ще си държат на обичайните пещерни полезности. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР