Полиетилен гликол прави литиево-йонните акумулатори по-безопасниПерспективна разработка обещава по-безопасни литиево-йонни

...
Полиетилен гликол прави литиево-йонните акумулатори по-безопасниПерспективна разработка обещава по-безопасни литиево-йонни
Коментари Харесай

Подобряват батериите с полимер от крем за кожа

Полиетилен гликол прави литиево-йонните батерии по-безопасни

Перспективна разработка дава обещание по-безопасни литиево-йонни акумулатори
(снимка: CC0 Public Domain)

Литиево-йонните акумулатори могат да станат по-безопасни, с помощта на популяре н полимер, употребен в козметиката и по-специално – в кремовете за кожа, стана ясно от разработка на откриватели от Китайския университет в Хонконг.

Масово употребяваните през днешния ден литиево-йонни акумулатори към момента не са достигнали съвършенството. И в случай че лимитираният потенциал е скучен минус, то безвредната работа е приоритет от напълно различен темперамент, който не може да бъде подценен.

Едно от решенията за възстановяване на сигурността на литиево-йонните акумулатори е потреблението на водни електролитни разтвори. Обикновената вода не е подобаваща за тази цел, само че водата със стабилизатори има огромен капацитет за приложение в батериите.

Наскоро откриватели от Китайския университет в Хонконг разгласиха публикация в сп. Nature Materials, която разказва електролит на водна основа с добавка от полимер, известен измежду производителите на козметика и храни. Става въпрос за полиетилен гликол, който придава вискозитет на разтворите.
още по тематиката
Учените са добавили и литиеви соли към водния разтвор с полиетилен гликол, само че доста по-малко количество, в сравнение с при обичайните електролити. Това значи, че новосъздаденият електролит е по-малко отровен от този в необятно употребяваните литиево-йонни акумулатори.

На основата на електролита от вода, полиетилен гликол и литиеви соли е основана пробна батерия с сила от 75 до 110 Wh/kg и напрежение 3,2 V. Водата без стабилизатор не би разрешила да се реализира толкоз високо напрежение за електролит на водна основа. Броят цикли на зареждане/разреждане на акумулатора доближава 300.

Разработката се явява нова платформа за основаване на воден електролит с огромен диапазон на напрежението и висока непоклатимост за безвредно, на ниска цена и екологично предпазване на сила, твърдят учените.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР