Покривната фотоволтаична система на магазина Метро в Благоевград е с

...
Покривната фотоволтаична система на магазина Метро в Благоевград е с
Коментари Харесай

Веригата "Метро" ще произвежда енергия от фотоволтаици за свои обекти

Покривната фотоволтаична система на магазина " Метро " в Благоевград е с мощ от 423 kWp и е първата сходна в България

© Надежда Чипева Търговската верига " Метро България " стартира план за " зелени " магазини в страната посредством потребление на покривни фотоволтаични системи, които да създават електрическа енергия за лични им потребности. Първият сходен обект е хипермаркетът в Благоевград, където от през днешния ден към този момент е конфигурирана система с мощ от 423 kWp, която ще пести близо 403 тона нездравословни излъчвания на година. Системата е построена от " Соларпро холдинг ".

Предстои сходни системи да бъдат употребени и в обектите на веригата в Плевен и Велико Търново. След няколкото пакета промени в законодателството през последната година сходни вложения във ВЕИ за лични потребности станаха доста по стопански преференциални, а с повишението на цените на електрическата енергия на свободния пазар изгодата от тях ще се усили още.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Първата фотоволтаична система в Благоевград

Инсталацията в Благоеврград има над 1360 панели, които ще разрешат производството на забележителен дял от електрическата енергия, нужна за хипермаркета. Тя ще замества покупката на ток от мрежата в интервала на пиковото ползване, когато и цената му на свободния пазар е най-висока.

Фотоволтаичната система е проектирана по този начин, че да употребява оптимално покривната повърхност като в същото време натоварва минимално структурата й. Тя разчита и на мощна цифрова интеграция и разполага и със система за енергиен мениджмънт, позволяваща наблюдаване и надзор в действително време на производството и потреблението на електрическа енергия.

" Чрез системата годишно ще бъдат спестени 403 тона нездравословни излъчвания, а за целия си витален цикъл- 12 100 тона ", заяви при откриването на инсталацията Атила Йенисен, основен изп. шеф на " Метро България ". По думите му планът, който е осъществен от " Соларпро холдинг ", е приключен за една година. Иво Прокопиев, главен акционер в " Соларпро холдинг " (съиздател на " Капитал " и " Дневник " ), заяви по време на откриването, че това е чисто нова идея, която е и стопански ефикасна във времето.

Плановете на веригата са сходно фотоволтаични системи да бъдат употребени на идващ стадий и за обектите на " Метро " във Велико Търново и в Плевен.

Част от по-голяма тактика

Изграждането на фотоволтаични системи във веригата " Метро България " е част от световната климатична тактика на компанията, стана ясно по време на формалното разкриване. Магазините на компанията употребяват системи за хващане на остатъчна топлота, отделена от хладилните съоръжения, която след това се употребява за отопление на пространства и вода за битови потребности, а посредством енергоспестяващи витрини разходът на електричество е понижен с до 30%.

Компанията е заменила и фреоните с въглероден диоксид като хладилен сътрудник, а в партньорство с най-голямата мрежа от зарядни станции в страната- ElDrive, построява на паркингите си зарядни станции за електрически автомобили. В момента има 18 такива точки, оповестиха от компанията.

" Метро " има 11 магазина на територията на България- по два в София и Пловдив, както и в градовете Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград и Русе. Оборотът на компанията за 2018 година е 838.8 млн. лева, което е растеж от близо 4.9% на годишна база, а печалбата- 17.9 млн. лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР