Покрай ръста на инфлацията, ниските лихви и рекордните стойности на

...
Покрай ръста на инфлацията, ниските лихви и рекордните стойности на
Коментари Харесай

Колко се печели от IPO в България и по света

Покрай растежа на инфлацията, ниските лихви и рекордните стойности на показателите вариантите пред вложителите не са доста. Капиталовите потоци към частните и хедж фондовете не престават да се усилват, само че са с прекомерно висока летва за дребните и самостоятелните вложители в Съединени американски щати. Повечето фондове имат минимални прагове за инвестиция от най-малко към 100 хиляди $. Доходността на облигациите е по-ниска от растежа на инфлацията. Повечето активи на пазара също наподобяват надценени. Биткойн се търгува покрай върховете макар спада от последните няколко дни. Технологичните акции също са на своите върхове. Суровините нарастнаха доста от началото на годината. Една от последните варианти, която е налична за всички вложители, дребни или огромни, остават вложенията в първичното обществено предложение или IPO-то. Затова и не е изненада, че тази година ще се окаже рекордна по набран капитал и нови компании в Съединени американски щати и развития свят - над 1 трлн. $. А оживление има даже и в България.
Рекорден брой компании излизат посредством IPO на пазарите световно като набраните средства са над 400 милиарда $. Как се набира капитал от пазара
В исторически проект първичното обществено предложение (IPO) се отнася за първия път, когато дадена компания предлага своите акции на необятната аудитория. Или с други думи, фирмите се трансформират в обществени сдружения посредством IPO. Преди дадена компания да пусне от акциите си на пазара, би трябвало да дава отговор на избрани (от регулатора) условия. С помощта на медиатор, който в множеството случаи е капиталова банка или брокер, компанията дефинира какъв брой акции ще пусне на пазара и на каква цена.

Има няколко метода за една компания да се появи на борсата и да набере капитал. Първият е класическото IPO, при което се набира нов капитал - пари, които попадат в сдружението за неговото развиване и напредък. Вторият е посредством непосредствено листване на книжата, което е малко по-различно от IPO-то, защото редуцира процеса доста. При директното листване компанията непосредствено предлага акциите си на борсата, без да набира капитал - просто някой от старите акционери пласира свои бумаги и той прибира парите. Третият метод за излизане на борса е потреблението на сдружението за придобиване със особено предопределение, или по този начин наречените SPAC-ове, които набраха повече известност при започване на годината.
Защо да се влага в първично предложение
IPO дава опция на вложителите да вземат участие в растежа на компания, която до скоро е била частна, само че на друг стадий от нейното развиване - множеството компании, които излязоха на пазарите през тази година, са млади и новаторски, което ненапълно изяснява и интереса към тях. По своето естество обаче IPO могат да бъдат рискови и спекулативни вложения. Има два метода, по които необятната аудитория може да влага в нова обществена компания.
Реклама
Първо, в случай че сте клиент на медиатора, участващ в IPO-то, може да участвате непосредствено в общественото предложение. В този случай ще можете да закупите акциите по цена на предложение, избрана преди процеса. Често се случва брокерите да разпределят по-голямата част от акциите в IPO на своите институционални клиенти като взаимни фондове, хедж фондове, пенсионни фондове, застрахователни компании и физически лица с висока чиста стойност.

За елементарния вложител опцията да купува непосредствено в IPO по принцип е неповторима, макар че брокери като Robinhood се пробват да се обезпечат достъп и на по-малките играчи до процеса. Другият метод, който е по-често срещан при самостоятелните вложители, е закупуването на акциите, когато те бъдат препродадени на обществения пазар в дните след IPO. От България към този момент разновидностите за присъединяване в интернационално обществено предложение остават мощно лимитирани и с дребен късмет за триумф. Най-малкото поради огромните изисквани размери за присъединяване. Затова и вид е покупка на акции на вторичния пазар след дебюта на книжата, което също може да носи добра рентабилност.
Рекорден поток от нови компании
Според данни на Dealogic през третото тримесечие на 2021 година 512 компании са набрали капитал за към 112 милиарда $ световно, с което новите компании от началото на годината (за първите 9 месеца) на международните пазари надвишават 1800, а набраните средства са над 446 милиарда $. Така привлеченият капитал от фирмите за първите девет месеца от годината към този момент е с 35% повече (115 милиарда долара), в сравнение с през цялата 2020 година

Според данни на Pitchbook фирмите в Съединени американски щати, които са създали борсов дебют тази година, към този момент са с обща оценка от над 1 трлн. $. Няколко са аргументите зад взрива на IPO-та. От една страна, лихвите към този момент са ниски, само че упованията са да стартират да се покачват през идващите месеци. Това значи, че за фирмите набирането на средства от тържищата се обрисува като по-благоприятна тактиката от набирането на капитал от финансови институции.
Реклама
Стойността на всички компании, които излизат на борсата в Съединени американски щати, е надхвърлила рекордния 1 трлн. $ тази година при 981 покупко-продажби, откакто увеличеното IPO на Rivian добави близо 56 милиарда $ в стойност на излизане (затваряне на акциите при дебюта) съгласно данните на PitchBook. Производителят на електрически камиони Rivian, чиито акции набъбнаха с 29% при пазарния си дебют през предходната седмица, организира второто по величина обществено предложение в Съединени американски щати по стойност на излизане, демонстрират данните. Rivian събра повече от всяка друга компания тази година в своето IPO, набирайки 11.9 милиарда $ по време на процеса.

Обемът на днешните IPO-та, сливания на SPAC и директни листвания прави обществените дебюти на някои модерни софтуерни колоси да наподобяват дребни. Amazon беше оценен на 333 млн. $ в своето IPO през 1997 година, а Tesla получи оценка 1.3 милиарда, когато се появи на Nasdaq през 2010 година съгласно данните на PitchBook. Днес обаче това са компании с капитализации за над 1 трилион $. Или оня, който е влезнал при общественото им предложение и държи акциите до през днешния ден, е осъществил солидна рентабилност. Вложени 1000 $ в Amazon при излизането му на борсата през днешния ден биха били към 55 000 $ без дивидентите.

Според анализаторите пазарът на IPO през днешния ден отразява високите оценки на акциите. Apple и Microsoft сега костват близо 5 трлн. $, а пазарната капитализация на Tesla - близо 1 трлн., като точно това се отрази в огромна степен на това по какъв начин вложителите правят оценка Rivian, която с произвеждане от едвам 1000 автомобила получи оценка от над 100 милиарда $.

Въпреки че Съединени американски щати и Китай не престават да преобладават, когато стане въпрос за размерите набрани средства съгласно финансовите консултанти от EY, " основен мотор на активността е и възобновяване на IPO пазарите в Европа, Близкия изток, Индия и Африка ". Компании с оценки за милиарди през тази година се появиха на тържищата в Полша, Швеция, Южна Корея и други зараждащи пазари. Дори у нас се усети оживление на тържищата (виж карето).
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Свободно време 1 Коментари и разбори 2 Свят 3 Политика Реклама В кое IPO да влагам
Инвестициите в първично обществено предложение или закупуването на акции на пазара директно след IPO може да бъдат рисковано начинание. Според данни на Reuters огромна част от фирмите, които се появиха на борсата по-рано през годината, се търгуват под IPO цената си, като показателят на FTSE Renaissance IPO за района на Европа, Близкия изток и Африка е с близо 10% надолу тази година. Имайки поради волатилността на новите компании на пазара, по какъв начин може да си осигурим по-голям късмет за триумф?

Проучване на Джеймс Анг и Карол Бойер дава отчасти отговор на въпроса. Според американските професори от голяма важност за представянето на дадена акция след IPO-то е промишлеността или секторът на компанията. Според Анг и Бойер при вложения от една до 10 години " IPO в нови и зараждащи промишлености превъзхождат IPO в откритите промишлености ". Освен това данните от отчета демонстрират, че IPO на компании в нов бранш се сливат с други съперници по-рядко от компаниите в обичайни промишлености.

Публичните предлагания на компании от нови браншове също по този начин " афишират банкрут по-рядко и се делистват заради нарушение на наредбите на SEC по-рядко, в сравнение с компаниите, провеждащи IPO в открити промишлености ". С други думи, първите няколко компании, които се появят в дадена промишленост, " евентуално ще бъдат с по-високо качество от последните компании, които влизат в бранша ", се споделя в отчета.
Борсово събуждане и в България Бюлетин Капитал: Light
Всяка събота заран: просвета, изкуство, свободно време.
Вашият email Записване
Реклама
След борсовата заспалост преди години пазарът на обществени предлагания се раздвижи и в България. Постепенно. След като през 2019 година нямаше нито едно предложение, на идната година това направи " Илевен Кепитъл ", а с вторично предложение го последва " Телелинк бизнес сървисис груп ". Видимо оживление има през тази година.

Въпреки рекордните предлагания по целия свят обаче в България сумите набрани през годината от новите сдружения на борсата са надалеч от върховете от преди финансовата рецесия. До в този момент през 2021 година на БФБ се появиха " ИмПулс I ", " Смарт Органик ", " Син Карс ", " Биодит " и " Инфинити Капитал ", които общо набраха малко над 15 млн. лева, което е по-малко да вземем за пример от 15.5 млн. лева, които Агрия груп набра през 2007 година (10-о IPO по размер на набраните средства у нас). През 2018 година над 40 млн. лева набра и " Градус " - първото по-мащабно предложение, като към него имаше и продажба на остарели акции за още толкоз.

В момента най-голяма е интензивността на платформата BEAM за дребни и междинни предприятия, която започва през 2018 година Листването е с облекчена процедура - не се изисква утвърждение на проспект от Комисията за финансов контрол, а регистрация от борсата. Платформата обаче има предел на набирането от средства - дълг или капитал до 3 млн. евро. Въпреки дребните размери появяването на нови компании на борсата у нас е мотив за наслада. През тази седмица още една българска компания разгласи желанията си да набере капитал от борсата. Българската компания за карго дронове " Дронамикс ", сходно на " Смарт Органик ", също ще опита да набере оптималните 5.8 млн. лева за Beam платформата. Компанията счита да пласира на борсата 5 млн. акции с номинал 1 лева

Интересно е да се означи, че новите компании, освен през тази, само че и от последните година-две, носят някои от най-високите доходности по отношение на общественото им предложение и за последната година (виж таблицата). А пък още при дебюта си в сряда " Смарт органик " нарастна с 9%.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Инвестиции
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР