Покойният държавен глава на Русия Борис Елцин е поискал от

...
Покойният държавен глава на Русия Борис Елцин е поискал от
Коментари Харесай

Разсекретените файлове: Елцин е поискал Клинтън да остави Европа на Русия

Покойният държавен глава на Русия Борис Елцин е изискал от американския президент Бил Клинтън Съединени американски щати да се изтеглят от Европа и да я оставят в съветската сфера на въздействие. Това излиза наяве от разкритите файлове с диалози сред Клинтън и Елцин, които бяха оповестени в края на предишния месец.

Текстът на диалога сред двамата, който се е състоял в Истанбул на 19 ноември 1999 година, е част от документ, съдържащ 591 страници . Той е поместен на стр. 562 :

ЕЛЦИН: Бил, ще те помоля за нещо. Просто оставете Европа на Русия. Съединени американски щати не са в Европа. Нека Европа да е работа на европейците. Русия е на половина европейска и на половина азиатска страна.

КЛИНТЪН: Значи искаш и Азия?

ЕЛЦИН: Разбира се, несъмнено, Бил. В последна сметка ще би трябвало да се споразумеем за всичко това.

КЛИНТЪН: Не мисля, че европейците биха харесали това изключително доста.

ЕЛЦИН: Не всички. Аз съм европеец. И пребивавам в Москва. Москва е в Европа и аз я одобрявам. Можеш да вземеш всички останали страни и да се погрижиш за сигурността им. Аз ще взема Европа и ще й дава сигурност. Добре де, не аз. Русия ще го направи.

 Снимка 377390
Източник:

Стенограмата изненада някои политически анализатори, защото разрушава визията за Елцин като модернизатор, който е подготвен да работи за укрепването на интернационалния правов ред.

В реалност с политическото си държание по време на ръководството си той дава ясни знаци на обвързаност към съветската външнополитическа теория за подялбата на света на сфери на въздействие - знаци, които не остават незабелязани за по-прозорливите. Покойната Маргарет Тачър отбелязва в записките си нежеланието на Елцин да изтегли съветските войски от балтийските страни. Подобна несговорчивост той показва и при опитите за решение на рецесията в Босна след разпада на някогашна Югославия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР