Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова РаевскаПовече от

...
Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова РаевскаПовече от
Коментари Харесай

Показват уникални произведения на Кралицата на глината Йова Раевска

Показват неповторими творби на Кралицата на глината Йова Раевска
Повече от 50 неповторими творби на известната керамичка от близкото минало Йова Раевска ще бъдат показани в експозицията „ Гласът на глината “, с цел да напомнят гения и изключителния й почерк.

Изложбата по случай 100-годишнината от рождението на авторката със златни ръце ще бъде открита на 21 ноември от 17. 30 часа в Националния етнографски музей.

Родената в Троян през 1918 година Йова Раевска е едно от най-емблематичните имена в декоративно-приложните изкуства. Работи интензивно от 40-те до 80-те години на предишния век и дава нова тенденция в развиването и модернизирането на обичайна българска керамика. Визионерският й метод е оценен високо от експертите, а творбите й вълнуват колекционерите и до през днешния ден. Освен че основава неповторими вази, купи и чинии, тя работи по декорацията на входния хол на Министерския съвет в София и капитела на ЦУМ.

В идната галерия „ Гласът на глината “, Йова Раевска ще оживее за ценителите освен посредством своите творби, само че и посредством два портрета. Единият е дело на фамозния български художник Златю Бояджиев. Другият е юридически от сина на Йова – художникът Крас Горин, емигрирал в Съединени американски щати през 60-те години.

Самата галерия е по концепция на неговата щерка и внучка на Йова Раевска - Ейми Горин Чапман, която е родена през 1970 година зад Океана, само че не е изгубила връзката си с България и постоянно е гостувала на баба си. Много след гибелта на керамичката през 2000 година, Ейми открива на вилата им в Драгалевци нейни произведения, които не е виждала по-рано. Решава да ги събере в експозиция, а зад нея застават шефът на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей (ИЕФЕМ - БАН) – доцент Петко Христов и изкуствоведът доцент Виолета Василчина.

В деня на откриването на изложбата, осъществена от интернационален екип от Холандия, Унгария, България и Съединени американски щати, ще бъде показан и първокласен азбучник, отдаден на Йова Раевска. В него са включени архивни фотоси от живота й и фрагменти на творбите от изложбата. Експозицията ще продължи до 27 януари 2019 година /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР