Поканеният за външен министър Даниел Митов написа и официално писмо

...
Поканеният за външен министър Даниел Митов написа и официално писмо
Коментари Харесай

Митов в писмо до Главчев: Оттеглям се заради президента, потвърди проруска ориентация

Поканеният за външен министър Даниел Митов написа и публично писмо до служебния министър председател Димитър Главчев, в което декларира и обосновава отхвърли си да поеме поста отпред на Министерство на външните работи, на мястото на Стефан Димитров. По-рано Митов разгласи пред медиите, че не желае да бъде ябълката на раздора и се отдръпва.  

В заявката до Главчев зам.-председателят на ГЕРБ показва, че отводът му е провокиран от президента Румен Радев и го вини в нарушаване на Конституцията с неподписването на указа, който изиска от него министър-председателят. 

" За страдание, съм задължен да Ви уведомя, че макар в началото изразеното единодушие от моя страна, дейностите на президента ме принуждават да отдръпва по този начин декларираната си воля ", се споделя в претекстовете на Митов. Той означи, че страната сега има потребност от недвусмислена и ясна външнополитическа посока, цитира го пресцентърът на Министерския съвет.

Митов вини още Стефан Димитров, който трябваше да размени в служебния кабинет, в смяна на българската позиция по отношение на Украйна.

" Дори и в границите на длъжностен кабинет проевропейската и проатлантическа позиция на България не може да бъде поставяна под въпрос. Тази покана е изцяло разбираема, предвид на събитието, че настоящият министър на външните работи Стефан Димитров осакати и изцяло видоизмени позицията на България по отношение на войната в Украйна ", означи Митов.

В писмото си Даниел Митов акцентира, че с отхвърли си да подпише указа за промяната на министъра на външните работи, президентът Радев от една страна нарушава новите разпореждания на Конституцията и от друга препотвърди проруската си външнополитическа ориентировка.

" От този миг нататък президентът носи отговорност за провеждана външна политика в границите на служебния кабинет и за организацията на изборния развой в чужбина ", приключва писмото си Митов, цитира го Българска телеграфна агенция.

" Оставам министър до декрет на президента за моето освобождение ", съобщи по-рано служебният министър на външните работи Стефан Димитров пред публицисти в Министерския съвет. Той разясни още, че повода за настояването да бъде заменен е лична и посочи, че разговорът сред него и служебния министър председател се усъвършенства. 

" Няма анулирана среща с О'Брайън. Не мисля, че някой може да ми упражни напън да се видя с господин О' Брайън. Срещата се организира, един час, в доста добра атмосфера ", изясни още Димитров. Той беше безапелационен, че няма смяна в позицията ни за Украйна. Оставането му в държавното управление беше подкрепено от Дипломатическото сдружение, което се възмути от политицирането на външната политика от страна на партиите. 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР