Пожароопасният сезон в Гърция официално започва през май, но месец

...
Пожароопасният сезон в Гърция официално започва през май, но месец
Коментари Харесай

Гърция очаква много труден пожароопасен сезон

Пожароопасният сезон в Гърция публично стартира през май, само че месец преди този момент пожари започнаха да избухват из страната. В края на месец март температурите доближиха 30 градуса по Целзий. Това са доста по-високи от предходните пикове, регистрирани през последното десетилетие. Подпомагана най-вече от Европейския съюз, Гърция започва стратегия на стойност 2 милиарда евро за изцяло възобновяване на потенциала си за реакция при бедствия. Страната поръча нови самолети за мятане на вода, пожарни коли, уреди за образование и сензорна мрежа, ръководена от изкуствен интелект, за разкриване на ранни признаци на пушек и наводнения. Новото съоръжение ще стартира да идва едвам през 2025 година Затова гръцките управляващи усилиха броя на образованията и новите способи за гасене на пожари, в подготовка за още един тежък сезон.
Тази година ни чака доста сложен пожароопасен сезон. Имахме суха зима. Миналата година също се сблъскахме с доста компликации и се опитваме да се подготвим по най-хубавия метод.
Василис Кикилиас, министър по въпросите на изменението на климата и гражданската отбрана

Гърция удвоява броя на пожарникарите в профилираните елементи до към 1300 души. Страната възприема тактиката на Съединените Щати, като се пробва да заобиколи огъня с въздушни отряди. Членовете на екипажа включват специалисти по горско стопанство и огнеборци. Миналата година пожарите са засегнали към 1750 кв. км, като страната претърпя най-тежкото злополучие от този вид, записано в миналото в Европейския съюз.
Можем да се нареждаме на стратегически места и да гасим пожари с разнообразни профилирани способи - отваряне на противопожарни проходи и осъществяване на регламентирани палежи.
Димитрис Прифтис, пожарникар

Гърция е изправена пред годишното предизвикателство да пази многочислените градове, които са покрити с гористи местности и са изложени на риск от горски пожари. Според Националната обсерватория в Атина, която проучва сателитни данни на Европейския съюз, предходната зима е била най-топлата от началото от 1960 година насам. А шестте най-топли гръцки зими са регистрирани през последното десетилетие. Според специалисти, Европа е най-бързо затоплящият се континент в света, чиито температури се покачват към два пъти по-бързо от междинните за света.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР