Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява.

...
Пожарите са овладени, но това не трябва да ни успокоява.
Коментари Харесай

Премиерът обясни за огнеборците в СРМ и обяви: Пожарите са овладени, но бъдете бдителни

Пожарите са овладени, само че това не би трябвало да ни успокоява. Трябва да бъдем бдителни, тъй като заплахата е налице, съобщи служебният министър председател Стефан Янев.

По мотив някои рецензии от водачът на " ИТН ", че България е изпратила огнеборци и противопожарна техника в районен съд Македония, където също бушуват горски пожари, Янев разяснява:

" Съзнателно взехме решение и изпратихме екипи от нашите противопожарни сили в районен съд Македония, тъй като нашият разбор сочеше, че пожарът може да тръгне към нашата граница, което е реалност. Ако някой се съмнява, дано да пита жителите на Благоевград и прилежащите села какъв пушек са дишали през вчерашния ден и какво са усещали. И сега нашите противопожарни служби са наоколо до границата, където ще създадат вероятните полоси и заграждания, тъй че да не се придвижва огъня. "

Той бе безапелационен, че в Министерския съвет има единогласие, че би трябвало да се работи бързо и съответно във връзка с потърпевшите . Той уточни, че има финансов запас за подкрепяне на жителите на потърпевшите села, както и потърпевшата общинска и държавна инфраструктура. В рамките на закона има механизми, добави още Янев и прикани общинските управляващи допустимо най-бързо да задействат комисиите, които правят оценка вредите, с цел да може бързо да се реагира и да ги подпомогнем.

Вицепремиерът Гълъб Донев уточни, че плануванаъа сума от 540 лева не е задоволителна да компенсира фамилиите на починалите при осъществяване на служебния си дълг, тъй като не може да компенсира това, което двамата чиновници биха съдействали. В съответния случай за фамилиите на починалите чиновници ще бъде препоръчана и гласувана целева помощ, сподели Донев.

Над 70 души наблюдават пожара на границата с РСМ, вършат просеки с тежка техника

Под 10% е вероятността пожарът на територията на Република Северна Македония /РСМ/ наоколо до българската граница да навлезе у нас, заяви по-рано на брифинг в благоевградското село Габрово шефът на Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " /ГДБПЗН/ гл. комисар Николай Николов. В момента огнената буря, която бушува на сред Делчево и Пехчево е на към четири километра от нашата граница, добави шефът на ГДБПЗН.

На този стадий не се постанова евакуация на хората от пограничните села, стана ясно по време на брифинга. Обстановката продължава да се следи на терен, има подготвеност при потребност незабавно да се намесят пожарникари, както и авиационна техника, добави гл. комисар Николай Николов.

В момента се прави всичко допустимо, тъй че пожарът, който бушува наоколо до границата, да не влезе на българска територия. От българска страна са подхванати редица дейности, измежду които непрекъснато наблюдаване по границата, хора на терен, както и изпращането на по този начин наречения " изнесен пост " от 25 пожарникари в РСМ, които имат съществена задача да запазят двете села в непосредствена непосредственост до българската граница. Друга тяхна задача е да пазят източния фронт на пожара, уточни шефът на ГДБПЗН.

Повече от седемдесет индивида наблюдават обстановката на място. Това са гранични и горски чиновници, а тяхната задача е да следят и да подкрепят дейностите на булдозера, който сега уголемява пътя, с цел да бъде естествена полоса за нашите дейности, уточни гл. комисар Николов.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР