Пожари, наводнения, суша, ненормална жега - климатичните промени с всеки

...
Пожари, наводнения, суша, ненормална жега - климатичните промени с всеки
Коментари Харесай

Все още ли не вярвате в климатичните промени?

Пожари, наводнения, суша, ненормална горещина - климатичните промени с всеки минал ден ни карат да усещаме въздействието им. През миналата година естествените катаклизми по целия свят повлякоха след себе си стопански загуби в размер на 353 милиарда $. В същото време 2017 година стана най-горещата в международната история на метеорологичните наблюдения от 1880 година. През актуалната година в разнообразни краища на света се случват бедствия, които лишиха и не престават да лишават животи, написа турското издание Dünya.

В Швеция изгоряха 25 хиляди ха гори
Горските пожари, зародили в 80 разнообразни точки на Швеция поради анормалните горещини, унищожиха към 25 хиляди ха. Докато междинната температура в Швеция през летните месеци е 23 градуса, в тази година термометрите демонстрираха над 30 градуса, което се случва за първи път в историята на страната. Аномалните горещини доведоха до пожарите и вреди от 600 млн. шведски крони. Хиляди хора бяха принудени да изоставен домовете си. В Стокхолм се случи най-горещото лято от 260 години насам, а експертите предвиждат, че ще има други горещини. Заради сушата фермерите мъчно изхранват животните си.
В Япония беше оповестено бедствено състояние
Броят на починалите поради горещините в Япония доближава 65 души. Японската метеорологична работа разгласи условия на бедствено състояние. В заявление на организацията се отбелязваше, че в някои региони са били следени невиждано високи температури и този парещ напор съставлява действителна заплаха за живота. Горещото време изпрати в болница 22 хиляди души. Достигнатите 41 градуса по Целзий е най-високата измерена в цялата история на наблюдения в Япония.
Властите предизвестяват, че през август се чакат температури от 35 градуса и повече. Междувременно западната и централната част на страната бе обхваната от превалявания и свлачища, които лишиха живота на 80 души, а 40 се считат за безследно изчезнали. В 19 района на страната бяха евакуирани 5,9 души.
Пожарите в Гърция
Горските пожари, избухнали в Източна Атика в Гърция, освен трансфораха в пепел горски сектори, къщи и коли, само че лишиха живота на 91 души. Пожарът, почнал по незнайни аргументи във вилна зона, където има хотели и туристически обекти, за доста малко време се популяризира и придвижи върху жилищни региони. А в Атина по същото време имаше наводнения.
Порои в Истанбул
Пороите в Истанбул е една от последните промени в климата. Турция е измежду водачите от страните, върху които климатичните промени ще окажат най-силно влияние. Най-засегнати ще бъдат районите към Средиземноморския басейн и териториите до Мраморно море. Днес равнището на озеленяване на Истанбул е 3-4%. Експертите сигнализират, че в близко време климатичните промени може да се изразят в проливни дъждове, невиждани горещини или мраз, суша. Очаква се в международен мащаб междинните температури да се покачат с 4-5 градуса, а в Турция с 2-3 градуса. Това безспорно ще бъде съпроводено с нови приодни феномени, чиито последствия е мъчно да бъдат планувани. Темата за акомодацията към климатичните промени към този момент от дълго време би трябвало да има своето централно място.
330 естествени произшествия
В отчета на компания AON, отдаден на оценката на времето, климата и стихийните бедствия, се отбелязва, че през 2017 година в света са станали минимум 330 разнообразни естествени произшествия. Географското систематизиране на икономическите загуби от тези събития наподобява по този начин:
- ураганът Харви и неподходящите климатични условия в Америка – към 100 милиарда долара;
- ураганите Мария и Ирма на Карибските острови — към 120 милиарда долара;
- горските пожари в Америка – към 13 милиарда долара;
- наводненията и тайфунът " Хато " в Китай – към 15,5 милиарда долара;
- сушата в Южна Европа – към 6.6 милиарда долара;
- земетресението в Мексико - към 4,5 милиарда долара;
- горските пожари в Португалия и ЮАР — към 250 млн. евро.
Отново преминахме нормата, само че по-рано
Преди дни Global Foodprint Network заяви за нов връх – ресурсите, които Земята може да създаде за година за били изразходвани за 212 дни. В разбора се отбелязва, че през тази година Световният ден на екологичния дълг е изместен с два дни напред и ще се означи на 1 август. Това означа, че такива запаси на Земята, като въглерод, хранителни артикули, вода, почва, дървесина хората употребяват в разрушителни размери.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР