Пожарът в „Царските конюшни е започнал в горната част на

...
Пожарът в „Царските конюшни е започнал в горната част на
Коментари Харесай

Пожарът в Царските конюшни започнал от горе и тръгнал надолу

Пожарът в „ Царските конюшни " е почнал в горната част на постройката и е тръгнал надолу, не е изключена нито една версия, съобщи през днешния ден шефът на Столична дирекция на вътрешните работи ст. комисар Ивайло Иванов, представен от Агенция Фокус. Единственото, което знаем изрично досега е, че огънят е почнал в горната част и е тръгнал от горната страна надолу. Таванът, покривът и вторият етаж са потърпевши. Все още обаче не е локализирано мястото, откъдето е тръгнал пожарът. Надяваме се това да стане, откакто завърши вторият оглед, който тече сега, съобщи ст. комисар Иванов.

„ Това е доста остаряла постройка, това е остарял тип строителство – така наречен каратаван. Покривът е дървен, а вторият етаж е бил ненаселен. Има доста стаи, които са употребявани като складови пространства с доста струпани в тях мебели. Коридорът е бил много пропаднал. Единствено на първия етаж е имало наематели - разнообразни компании и един паркинг, който главно се е употребявал от наемателите от компаниите. Има един потърпевш автомобил, чийто таван е продънен от горящи елементи, само че за благополучие няма потърпевши хора ", сподели още шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.

При първичния оглед, който е изработен от вишката, тъй като е невероятно човек да отиде там на място, не са видяни електрически съоръжения на покрива и на тавана, от които може да тръгне вероятно пожарът. Но това, че не са видени при първия оглед, не значи, че няма, изясни той.

„ Не изключваме нито една версия. Изводите ще ги вършим, откакто приключат огледите. Към този стадий не може да наложим нито една версия – с цел да потвърдим или отхвърлим всяка една би трябвало да имаме съответни доказателства ", сподели още ст. комисар Иванов. По думите му към момента не е изяснено тъкмо в коя благосъстоятелност на постройката е бил пожарът. Предстои много работа на сътрудниците, които се занимават с осъществяването на оперативно-издирвателните и процесуално-следствените дейности. Изземват се камери, набелязват се неща, които би трябвало да бъдат свършени, сподели още шефът на Столична дирекция на вътрешните работи.
Образувано е досъдебно произвеждане за палеж на „ Царските конюшни ", към момента не можем да изключим нито една версия за него, сподели от своя страна градският прокурор на София Емилия Русинова.

„ В рамките единствено на няколко часа от експлоадирането на пожара до сегашния миг не можем да чакаме, че са осъществени голям по размер процесуално-следствени дейности, тъй като и самото място след палежа не е разрешавало. Извършен е един оглед на местопроизшествието, като в този миг се прави и втори. Не изключваме нито една причина за пораждане на пожара. Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че става въпрос за тенденциозен палеж, защото доказателствата по досъдебното произвеждане не ни разрешават да създадем подобен извод ", изясни прокурор Русинова.

Тя напомни, че Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт против някогашния регионален шеф на София Веселин Пенев за закононарушение по член 219 и член 220, касаещ този парцел. „ Производството в досъдебната му фаза се разви за интервала от септември 2016 година до януари 2017 година, като обвинителният акт беше импортиран на 24 януари 2017 година, само че съдът го върна заради процесуални нарушавания. Тези констатации на Софийския градски съд бяха доказани от Апелативния съд. Отново през юни 2017 година Софийска градска прокуратура извърши напътствията на съда и внесе обвинителен акт, само че той още веднъж беше върнат и беше разпоредено да се гледа делото. Много забавно се разви по-късно самото произвеждане – беше ориентирано разпоредително съвещание, съгласно новите разпореждания на Наказателно-процесуален кодекс. На това съвещание съдът се произнесе не по всички точки, които законът задължава да се разпореди в едно такова разпоредително съвещание. И беше планувано второ разпоредително съвещание, на което трябваше да се обсъдят единствено пропуснатите точки от предходното. Тогава един от правосъдните заседатели си направи самоотвод и се наложи да се образува нов състав с нов правосъден заседател и съдът реши, че още веднъж са позволени основни процесуални нарушавания. А те бяха същите, за които съдът по-рано постанови, че не съставляват такива основни процесуални нарушавания. Към сегашния Софийска градска прокуратура е протестирала този акт на Софийски градски съд и чакаме изговаряне от Софийски апелативен съд ", изясни прокурор Русинова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР