Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции

...
Погледнато обективно, името Северна Македония крие опасности за определени претенции
Коментари Харесай

Наш учен разкри крие ли името Северна Македония опасности за определени претенции към България?

Погледнато обективно, името Северна Македония крие рискове за избрани искания в някакъв миг. Това сподели в ефира на bTV доцент Даниел Вачков, шеф на Института за исторически проучвания към Българска академия на науките. Известно е, че Пиринска Македония чисто географски също се включва в това разбиране Северна Македония. Разбира се, би трябвало да кажем, че в никакъв случай Македония не е била делена по този метод – на Северна и Южна, а на Вардарска, Пиринска и Егейска, добави доцент Вачков.

Сега държавното управление в Скопие наподобява много диалогично с България и дава поръчки, че най-сетне там има подготвеност за някакъв разговор, което доста от дълго време не сме виждали, добави той.
Историкът е един от членовете в българо-македонската комисия, които би трябвало да разиска общата история и просветителните стратегии.
По думите му самото име не е чак толкоз застрашително. „ Много от дълго време обаче в техните учебници е заложена една неуместна теза, безусловно погрешна, с която порастват генерации. Записано е, че след подялбата на Македония сред балканските страни след балканските войни македонците в Пиринска Македония били подложени на гнет и денационализация. Децата учат, че техните братя в Пиринска Македония са под гнет и под българска денационализация”, разясни доцент Вачков.
„ Основното е какво мислят тамошните хора, не толкоз договорът и името”, безапелационен е той.
„ Тези неща би трябвало да бъдат извадени от учебниците, първо, тъй като са исторически погрешни, несъгласията се виждат. Както споделят, че Пиринска Македония е подложена на гнет, в това време признават, че след балканските войни в Първата международна над 200 000 македонци от Егейска и Вардарска Македония са се преселили в България. Всеки естествен човек ще си зададе въпроса за какво, в случай че са подложени на гнет, идват в България”, съобщи доцент Вачков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР